Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να γονατίσουν την οικονομία της Ρωσίας με νέα κούρσα στρατιωτικών δαπανών επιδιώκουν οι ΗΠΑ - Ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας

Να γονατίσουν την οικονομία της Ρωσίας με νέα κούρσα στρατιωτικών δαπανών επιδιώκουν οι ΗΠΑ - Ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας
Οι ΗΠΑ του Biden «κοιτούν» στο παρελθόν και επιδιώκουν να γονατίσουν τη σημερινή Ρωσία του Putin όπως γονάτισαν την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση σύροντας την σε ένα συνεχή και εντεινόμενο ανταγωνισμό στρατιωτικών εξοπλισμών που θα στερούν πόρους από την πραγματική οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και της Γερμανίας για επιπλέον αμυντικές δαπάνες ύψους 100 δισεκ. ευρώ τουλάχιστον, οδηγούν σε μια νέα παγκόσμια και εξουθενωτική κούρσα εξοπλισμών.
Η Δύση θα ποντάρει στο πλεονέκτημα της υψηλής τεχνολογίας, αλλά δεν θα είναι δυνατό να απομονώσει πλήρως τη Ρωσία.
Τώρα, οι χώρες του ΝΑΤΟ όχι μόνο θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ, αλλά θα υπερβούν αυτό το επίπεδο.
Η έμφαση θα δοθεί στον τεχνολογικό αγώνα εξοπλισμών με τη Ρωσία και η Δύση αναμένει να χρησιμοποιήσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα σε σχέση με στη Μόσχα.

Ανταγωνισμός εξοπλισμών

Οι ΗΠΑ του Biden «κοιτούν» στο παρελθόν και επιδιώκουν να γονατίσουν τη σημερινή Ρωσία του Putin όπως γονάτισαν την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση σύροντας την σε ένα συνεχή και εντεινόμενο ανταγωνισμό στρατιωτικών εξοπλισμών που θα στερούν πόρους από την πραγματική οικονομία.
Θεωρούν ότι έτσι, σε συνδυασμό με την πιθανή μεγάλη απώλεια εσόδων εάν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη, η ρωσική οικονομία θα έχει δραματική έλλειψη πόρων για χρηματοδότηση της οικονομίας της και ταυτόχρονα θα εντείνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών, αλλά και των ολιγαρχών…
Η σύγκρουση στην Ουκρανία υπερβαίνει μια διμερή αντιπαράθεση και είναι πλέον αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όχι μόνο στην πολιτική και διπλωματική, αλλά και στη στρατιωτική διάσταση.

Απειλή κλιμάκωσης

Το ΝΑΤΟ δείχνει μεν κάποια προσοχή για να αποτρέψει την κλιμάκωση, αλλά ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του δίνουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ συζητούνται διάφορες ιδέες, όπως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αποστολή εθελοντών, χρήση αεροδρομίων στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ.
Με άλλα λόγια η απειλή κλιμάκωσης παραμένει.
Σ’ αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης, ο καθοριστικός παράγοντας είναι πώς θα αντιδράσουν έως το τέλος οι χώρες που δεν ανήκουν στο δυτικό μπλοκ - η Κίνα, η Ινδία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, η Νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική.
Αυτό θα καθορίσει την έκβαση της αντιπαράθεσης με μια ευρύτερη έννοια για τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες της Δύσης μπορέσουν να μετατρέψουν την πολιτική τους σε καθολική- παγκόσμια, τότε θα δυσκολέψουν τα πράγματα για την Ρωσία.
Ωστόσο, Κίνα και η Ινδία είναι απίθανο να εγκαταλείψουν τη φιλική τους ουδετερότητα απέναντι στη Ρωσία, αλλά στην πράξη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πίεση της Δύσης.
Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι σε πολιτικό επίπεδο θα ακολουθήσουν ουδετερότητα, θα ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, μια ειρηνική διευθέτηση, αλλά ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις αυτών των χωρών θα αναγκαστούν εν μέρει να ενσωματωθούν στο σύστημα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης