Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία): Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια - Για να αποτραπεί ο λιμός στην Αφρική

Macron (Γαλλία): Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια  - Για να αποτραπεί ο λιμός στην Αφρική
Αν δεν καταστεί δυνατό να γίνει η σπορά στην Ουκρανία, σε 12 έως 18 μήνες, ο λιμός θα είναι  «αναπόφευκτος», επειδή θα υπάρχει έλλειψη σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Για τις γαλλικές εταιρείες που μένουν στη Ρωσία

Στο μεταξύ, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε στη Γαλλία εξαιτίας εταιρειών, όπως η Renault και η Leroy Merlin, οι οποίες αποφάσισαν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ο Γάλλος πρόδρος είπε ότι στόχος ήταν να σταματήσει ο πόλεμος και να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις, αλλά και να «περιοριστεί ο αντίκτυπος στις οικονομίες μας».
Να σημειώσουμε πάντως πως η Renault αποφάσισε σήμερα να διακόψει τις δραστηριότητές της στα εργοστάσια που διατηρεί στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η ρωσική αγορά είναι μια από τις μεγαλύτερες της μάρκας.
Παράλληλα η Renault εξατάζει και το ενδεχόμενο να παγώσει και τη συνεργασία της με την ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει τα Lada.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Macron είπε ότι ζήτησε από όλες τις γαλλικές εταιρείες «που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι υπόκεινται σε κυρώσεις» να «σεβαστούν τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Γαλλίας».
Ταυτόχρονα, όμως, είπε ότι υπάρχουν πιέσεις και κίνδυνοι για τη φήμη αυτών των εταιρειών, και ως εκ τούτου, «είναι επιλογή των διευθυντών αυτών των εταιρειών να εκτιμήσουν ανάλογα με τις ισορροπίες τους, τις δραστηριότητές τους και να κάνουν τις επιλογές που τους εξυπηρετουν».

«Χρειάζεται διαρκής διάλογος με τον Πούτιν»

Στο μεταξύ, ο Macron  παραδέχτηκε, πριν ξεκινήσει η σύνοδος της ΕΕ, ότι δεν αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να έχουν αποτελέσματα «τις επόμενες ώρες ούτε τις επόμενες ημέρες» και επέμεινε ότι «πρέπει να γίνει συνεχής διάλογος» με τον Vladimir Putinν και να χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για «να κατανοήσει καλύτερα τα όρια».
Ο Macron είπε ακόμα για τις συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping πως «είχα απέναντί ​​μου έναν ηγέτη που συμμεριζόταν τις ανησυχίες μας και διαφωνούσε με τον πόλεμο».
«Νομίζω ότι η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να είναι μια δύναμη μεσολάβησης και μετριοπάθειας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Κίνα «σε αυτή τη βάση».
«Θέλω να πιστεύω» ότι η Κίνα «δεν θα συμμετάσχει σε καμία κλιμάκωση».
Στο θεμα των κυρώσεων, ο Macron είπε πως «η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας μεγαλώνει.
Και η πίεσή μας θα αυξηθεί ώστε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρήνη με κάθε μέσο».
Πρόσθεσε ακόμα ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης