Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Διχασμένος» ο ευρωπαϊκός τουρισμός λόγω πολέμου στην Ουκρανία - Κερδισμένοι και χαμένοι προορισμοί

«Διχασμένος» ο ευρωπαϊκός τουρισμός λόγω πολέμου στην Ουκρανία - Κερδισμένοι και χαμένοι προορισμοί
Το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Κύπρος

Ο τουρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα ανθίσει στη Δύση ενώ οι ανατολικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες, λένε οι ειδικοί.
Ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας θα «διχαστεί» μεταξύ των θετικών ποσοστών στους δυτικοευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ στο ανατολικό τμήμα -το οποίο περιλαμβάνει την Ουκρανία όπου διεξάγεται ο συνεχιζόμενος πόλεμος- θα σημειωθούν μεγάλες απώλειες.
Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τουρισμού (ETC), το οποίο είχε στο επίκεντρο τον πόλεμο της Ουκρανίας και τον ευρωπαϊκό τουρισμό.
Επιπλέον, τονίστηκε ότι ο τουρισμός στο μπλοκ βρίσκεται σε άνοδο, καθώς οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν ξανά μετά από δύο χρόνια περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του COVID-19.
Ο David Goodger από την Tourism Economy υπογράμμισε ότι οι χώρες επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτές που οι Ρώσοι ήταν η αγορά τουριστική πηγή τους.
Τέτοιοι προορισμοί, σύμφωνα με τον David Goodger, είναι η Τουρκία με 6,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019, που αντιπροσωπεύει το 12% των συνόλου των αφίξεων.
Ακολουθεί η Ισπανία με περίπου 1,2 εκατομμύρια τουρίστες (2% του συνόλου) και η Ιταλία, η οποία υποδέχτηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες, 2% των συνολικών αφίξεων.

Ποιο κράτος της ΕΕ έχει πληγεί περισσότερο

  • Το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Κύπρος, καθώς η χώρα είναι κορυφαίος προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες και αντιπροσωπεύει περίπου το 20%.
  • Ο τουρισμός στη Φινλανδία και την Πολωνία θα νιώσει επίσης την απουσία Ρώσων επισκεπτών, καθώς το 12% και το 4% των αφίξεων τους αντίστοιχα, προέρχονται από την ευρωασιατική χώρα.

Ενώ ο τουρισμός στην ΕΕ απέχει περίπου 20% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και έως το 2024 αναμένεται να τα ξεπεράσει δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την Ανατολική Ευρώπη.
Η περιοχή όπως εκτιμάται, θα παραμείνει σχεδόν 6% πίσω από τα επίπεδα του 2019 έως και το 2024.
Ωστόσο, ο Olivier Henry Biabaud από την TCI Research προειδοποιεί την ΕΕ να είναι προσεκτική με τους Ρώσους τουρίστες καθώς αναμένεται να επιστρέψουν για διακοπές στα 27 κράτη μέλη, σε περίπου έξι χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ρώσοι αντιστοιχούν σε μεγάλο αριθμό τουριστών σε διάφορα κράτη του μπλοκ, η κατάσταση μπορεί να εξουδετερώσει τη δυσμένεια της ΕΕ.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη από την TCI Research -εβδομάδες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία- το 56% των Ρώσων δήλωσε ότι η Ευρώπη ήταν στην κορυφή των προορισμών για ταξίδια τους επόμενους 12 μήνες.
Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που διεξήχθη για τα Ευρωπαϊκά Αξιοθέατα– Βαθμολογία και Κριτικές ανά αγορά αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι λατρεύουν τη διαμονή τους στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς κατατάσσονταν στην υψηλότερη κατάταξη των μπλοκ των 27 εθνών.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης