Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ρωσική εισβολή μεταθέτει το placement της Prodea

Η ρωσική εισβολή μεταθέτει το placement της Prodea
Τα κέρδη της Prodea απο συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 175,1 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

“Παγώνει” προσώρας το πλάνο της Prodea για την ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών έως 15% προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς μετοχών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το placement δεν έχει ματαιωθεί, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά.
Εξάλλου όλες οι συναλλαγές, όπως εκδόσεις ομολόγων, ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών, αυξήσεις κεφαλαιου κα. έχουν μετατεθεί χρονικά είτε λόγω του κόστους δανεισμού σ ότι αφορά τα ομόλογα, είτε λόγω της μειωμένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου σ ότι αφορά τις μετοχές ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές, όπως η ελληνική.

Αρχικά, η διάθεση των μετοχών είχε οριστεί για την τρέχουσα εβδομάδα και την επόμενη, ωστόσο η αιφνίδια ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και τα όσα ακολούθησαν ανέτρεψαν τον σχεδιασμό των συμβούλων.
Η ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της Prodea, βεβαίως, δεν αφορά άντληση κεφαλαίων – ούτε υπάρχει σχετική ανάγκη - ωστόσο η εισηγμένη εταιρεία επιδιώκει να ολοκληρώσει την διαδικασία, ώστε να διευρυνθεί η μετοχική βάση με την συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών και να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Το ύψος της συναλλαγής κινούνταν περί τα 150 εκατ. ευρώ ενώ οι όροι της δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Εν τω μεταξύ, η εύλογη αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας ανέρχεται σε 2,3 δις. ευρώ κατέχοντας 373 ακίνητα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Συνολικά, η Prodea έχει ένα pipeline έργων ύψους 600 εκατ. ευρώ ενω διεκδικεί σημαντικά project ακινήτων, όπως το Skyline της Alpha bank.

Για το 2021, τα κέρδη της Prodea απο συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 175,1 εκατ. ευρώ, έναντι 62,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 178%. Σ ότι αφορά το καθαρό κέρδος από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία, αυτό ανήλθε σε 96,7 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 7,6 εκατ. ευρώ το 2020.
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, αναπροσαρμογής αξίας των ακινήτων και λοιπών μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 101,7 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 100,7 εκατ. ευρώ το 2020 και τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (Funds from Operations – FFO) ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 69,6 εκατ. ευρώ το 2020. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 134,2 εκατ. ευρώ έναντι 133,9 εκατ. ευρώ το 2020.
Στα έσοδα από τα μισθώματα, η Prodea δεν επηρεάστηκε δεδομένου ότι, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων είχε χαμηλή έκθεση σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα επλήγη απο την πανδημία. Ειδικότερα, η μείωση στα μισθώματα για το 2021 ανήλθε σε 2,9 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο και 1,4 εκατ. ευρώ για την Εταιρεία.
Η δε εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 31η Δεκεμβρίου 2021 ανήλθε σε 1.3 δις ευρώ. ή €5,47 ανά μετοχή έναντι €1.367,9 εκατ. και €5,35 ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης