Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Imperial College: Η long covid θα μπορούσε να δημιουργήσει μια γενιά αναπήρων - Αυξάνονται οι αυτοκτονίες

Προειδοποίηση Imperial College: Η long covid θα μπορούσε να δημιουργήσει μια γενιά αναπήρων - Αυξάνονται οι αυτοκτονίες
Tο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

Η Long Covid, δηλαδή ο κορωνοϊός μακράς διάρκειας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια γενιά που επηρεάζεται από τις αναπηρίες, με ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την εργασία τους, και μερικούς να οδηγούνται ακόμη και στην αυτοκτονία, προειδοποίησε κορυφαίος ειδικός του Imperial College στο Λονδίνο.
Σε μια συνέντευξη στον Guardian, ο καθηγητής Danny Altmann –ανοσολόγος στο Imperial College London– είπε ότι η τρέχουσα προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Covid αποτυγχάνει να λάβει επαρκώς σοβαρά τον αντίκτυπο των λοιμώξεων, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη διάγνωση και τη θεραπεία της long Covid.
«Είναι προβληματικό για μένα το γεγονός ότι απορρίψαμε τον έλεγχο των λοιμώξεων από το κύμα Omicron που μαστίζει τη χώρα και είπαμε «είναι ενδημικό και δεν μας ενδιαφέρει πια, γιατί είναι πολύ καλοήθης», είπε.
«Απλώς δεν είναι. Και υπάρχουν νέα άτομα που εντάσσονται συνεχώς στις μακροχρόνιες ομάδες υποστήριξης του Covid με τις αναπηρίες τους. Πραγματικά δεν είναι εντάξει και είναι αποκαρδιωτικό».
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι – ή το 2,4% του πληθυσμού – στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι παρουσίαζαν συνεχή συμπτώματα περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη τους ύποπτη μόλυνση από Covid, με το 45% να αναφέρει ότι η μόλυνση σημειώθηκε αρχικά πριν από ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Ερωτηθείς εάν η long covid θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενιά που επηρεάζεται από την αναπηρία, ο Altmann απάντησε «Απόλυτα».
Αλλά τόνισε ότι η long Covid δεν περιορίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε ο ίδιος.
«Έχουμε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη με μακρά Covid – [αυτό είναι] πολύ χαμηλότερο όριο εκτίμησης.
Και έχουν όλοι ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και είναι μεγάλα προβλήματα. Θα οδηγήσει τους ανθρώπους σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αυτοκτονία».
«Η long Covid δεν είναι καθόλου απλή. Μια μελέτη έδειξε ότι η πάθηση σχετίζεται με περισσότερα από 200 συμπτώματα».

guardian_1.png


Οι παρενέργειες 

Tο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορωνοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά.
Ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Το Long Covid έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των παιδιών αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους.

long-768x433.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης