Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις ενέργειας: Θα επιστραφεί στο Δημόσιο το 90% των υπερκερδών

Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις ενέργειας: Θα επιστραφεί στο Δημόσιο το 90% των υπερκερδών
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας - Με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
(upd) Την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις ενέργειας που παρουσίασαν υπερκέρδη προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης για τα μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Όπως τόνισε οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής. Στο πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέγειας για τη σύνταξη σχετικού πορίσματος, βάσει του οποίου θα κινηθεί και η κυβέρνηση.
«Έχω δώσει εντολή στην ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, αν και τόνισε πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά. «Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες», είπε.
Στο σημείο εκείνο επικράτησε ένταση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο να επεμβαίνει ρωτώντας «πότε» θα γίνουν αυτά που λέει ο πρωθυπουργός. «Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Τοποθετώντας το πότε, είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν βγει το πόρισμα της ΡΑΕ.

Θα φορολογηθεί το 90% των υπερκερδών

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι θα επιστραφεί το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

«Είπατε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. και δεν ξέρω από που προήλθε αυτός ο αριθμός. Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».
Πάντως, παράγοντες της αγοράς διευκρινίζουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Κι αυτό, όπως εξηγούν, γιατί οι ΑΠΕ δεν μπορούν να έχουν υπερκέρδη καθώς αμείβονται με εγγυημένες τιμές. Ως εκ τούτου ακόμη κι ένα ευρώ επιπλέον πηγαίνει -υποχρεωτικά- απευθείας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι εκπτώσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή τα τιμολόγια των καταναλωτών.

Τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών στην ενέργεια εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Εν τω μεταξύ, η φορολόγηση των έκτακτων κερδών στην ενέργεια φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανότατα θα δώσουν το πράσινο φως σε μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί η επιβολή ενός προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών από την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι αρχηγοί κυβερνήσεων πρόκειται να συζητήσουν κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής (24-28/3/2022) πώς θα προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και πώς θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που έχει δει το Bloomberg, οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από την εκτίναξη των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς τη χρήση ενός νέου πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. «Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρεται στο κείμενο, που μπορεί να αλλάξει μέχρι την τελική του έγκριση, αναφέρει το πρακτορείο.
Η Επιτροπή παρουσίασε την ιδέα για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι τα κέρδη κάποιων εταιρειών ενέργειας που δεν βασίζονται στο φυσικό αέριο και σε αυτό το πλαίσιο δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλά κόστη παραγωγής, θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ένα ειδικό πλαίσιο μέτρων, με τα έσοδα να κατευθύνονται σε ενέργειες για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Το μήνυμα της ΡΑΕ για κυρώσεις σε προμηθευτές ρεύματος

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι προτίθεται να σταθεί απέναντι στις εταιρείες προμήθειας ενέργειας που επιλέγουν να αλλάξουν τα σταθερά τιμολόγια των καταναλωτών και τους ενημερώνουν γι' αυτό με... ψιλά γράμματα.
«Οι παραβιάσεις του Κώδικα Προμήθειας και οι καταχρηστικές πρακτικές θα τύχουν των αναλόγων κυρώσεων» ανέφερε η ΡΑΕ σε ανακοίνωση της και τόνισε ότι θα διασφαλίσει ότι το δικαίωμα του καταναλωτή σε ατομική, έγκαιρη και διαφανή ενημέρωση δεν θα μείνει «κενό γράμμα».
Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων του Κανονισμού Προμήθειας και δρομολόγησης κυρωτικών διαδικασιών είναι σύνθετες και επίπονες και διενεργούνται, διακριτά ανά προμηθευτή, με ιεράρχηση της έκτασης της επίπτωσης (κύκλος πληττόμενων καταναλωτών). Και στις δυσκολίες να προχωρήσει γρήγορα στις κυρώσεις, αναφέρει ότι είναι δραματικά υποστελεχωμένη.
Της παρέμβασης της ΡΑΕ έχουν προηγηθεί καταγγελίες από την πλευρά των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος περί μονομερών αλλαγών των σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα, λόγω της αύξησης της τιμής στη χονδρική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης