Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι είναι οι πύραυλοι Javelin με τους οποίους οι Ουκρανοί εξολοθρεύουν τα ρωσικά άρματα

Ποιοι είναι οι πύραυλοι Javelin με τους οποίους οι Ουκρανοί εξολοθρεύουν τα ρωσικά άρματα

Ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον της Ρωσίας και είναι ένα από τα κύρια όπλα που προμηθεύονται συνεχώς από τις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Ένα από τα συχνά αναφερόμενα όπλα που προμηθεύουν συνεχώς οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό είναι το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Javelin.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ προμήθευσαν 2.600 πυραύλους Javelin στην Ουκρανία και στις 16 Μαρτίου ανακοίνωσαν ότι θα προμήθευαν άλλους 2.000 ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων.
Τι είναι αυτό το σύστημα και γιατί έχει τόσο μεγάλη ζήτηση;
Ο πύραυλος Javelin (FGM-148) είναι ένα αμερικανικής κατασκευής, φορητό σύστημα αντιαρματικών πυραύλων και υπάρχει από το 1996.
Ο πύραυλος βασίζεται στην τεχνολογία υπέρυθρης καθοδήγησης και έχει δυνατότητες κλειδώματος στο στόχο, που επιτρέπει στον σκοπευτή να «χτυπήσει», να αναζητήσει κάλυψη ή να προετοιμάσει τον επόμενο πύραυλο αμέσως μόλις εκτοξευόταν ο προηγούμενος, χωρίς να χρειάζεται να τον καθοδηγήσει στον στόχο του.
Το Javelin έχει μια τοξοειδή διαδρομή πτήσης, γνωστή ως "top-attack" που του επιτρέπει να χτυπά τανκς και βαριά θωρακισμένα οχήματα από ψηλά, όπου η θωράκισή τους είναι η πιο λεπτή.
Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί και για απευθείας πυρά για την κατάρριψη τειχών, οχυρώσεων, στόχων σε κοντινή απόσταση και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά, όπως ελικόπτερα.
Εκτός από την τοξωτή διαδρομή πτήσης, η κεφαλή Javelin είναι εξοπλισμένη με διπλή γόμωση που της επιτρέπει να βλάψει άρματα μάχης με προηγμένη εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA), που χρησιμοποιείται για να φέρει το κύριο βάρος της έκρηξης και να αποτρέψει τη διείσδυση ενός πυραύλου στη δεξαμενή.
Η πρώτη έκρηξη της κεφαλής Javelin έχει σκοπό να απομακρύνει κάθε ERA και μόνο τότε μια δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη έκρηξη μπορεί να διεισδύσει σε άρμα ή ένοπλο προσωπικό χρησιμοποιώντας τεχνολογία υψηλής εκρηκτικής αντιαρματικής αντιαρματικής (HEAT) και να καταστρέψει το εσωτερικό του.
Το Javelin λειτουργεί σε αυτό που είναι γνωστό ως "μαλακή διάταξη εκτόξευσης", όπου η αρχική εκτόξευση απομακρύνει τον πύραυλο από τον σκοπευτή και μόνο τότε αναφλέγονται οι κύριοι κινητήρες πυραύλων.
Αυτή η διάταξη μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού από οπίσθια έκρηξη - θερμά αέρια που αποβάλλονται από το πίσω μέρος του συστήματος κατά την εκτόξευση του βλήματος.
Το μήκος του βλήματος είναι 1,1 μέτρα (43 ίντσες) και το διαμέτρημά του είναι 127 mm (5 ίντσες).
Η κεφαλή ζυγίζει 8,4 κιλά (19 λίβρες) και συνήθως λειτουργεί από πλήρωμα δύο ατόμων.
Η εμβέλειά του κυμαίνεται μεταξύ 2,5 χλμ. (αρχική αυτονομία) έως 4,75 χλμ.
Χρησιμοποιείται τόσο από δυτικές όσο και από ανατολικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Γαλλίας, της Ιορδανίας, της Ιρλανδίας και των ΗΑΕ, και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στον πόλεμο του Ιράκ, στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης κ.α.
Χρησιμοποιείται επίσης αποτελεσματικά από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον της Ρωσίας.
Από την Παρασκευή, τα ουκρανικά στρατεύματα φέρεται να έχουν καταστρέψει 450 άρματα μάχης και 1.448 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο ουκρανικός στρατός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης