Τελευταία Νέα
Διεθνή

Joachim Nagel: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων

Joachim Nagel: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων
Εάν το απαιτεί ο πληθωρισμός πρέπει να το κάνει φέτος, λέει το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που βρίσκονται, εάν το απαιτεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Joachim Nagel.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ ίσως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022.
Εάν η ΕΚΤ τερματίσει τις καθαρές αγορές ομολόγων όπως είχε προγραμματιστεί το τρίτο τρίμηνο, «αυτό ανοίγει τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων φέτος, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Nagel, επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, σε εκδήλωση στο Ανόβερο.
«Είναι πολύ σαφές για μένα ότι εάν το απαιτεί η προοπτική των τιμών, πρέπει να συνεχίσουμε να ομαλοποιούμε τη νομισματική πολιτική και επίσης να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά μας επιτόκια», είπε.
«Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την έξοδο από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική».
Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν την απροσδόκητη απόφαση της ΕΚΤ αυτού του μήνα να επιταχύνει τη μείωση των κινήτρων της δείχνοντας ότι ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό που είναι σε ύψη ρεκόρ, παρά για τους κινδύνους από την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας στην ευρωζώνη μετά την πανδημία που την επηρεάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η ΕΚΤ ακολουθεί άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, με τις αυξήσεις της Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ο Nagel, ο οποίος εκπροσωπεί παραδοσιακά μερικές από τις πιο «επιθετικές» απόψεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός συνάδελφός του Klaas Knot είπε ότι δεν αποκλείει δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022, εάν οι προβλέψεις για ήδη αυξανόμενες τιμές καταναλωτή μετακινηθούν ακόμη υψηλότερα.
«Μέχρι στιγμής, πολλοί ανησυχούσαν ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να «πνίξει» την οικονομική ανάκαμψη εάν σφίξει τα ηνία πολύ σύντομα», είπε ο Nagel.
«Κατά τη γνώμη μου, ο κίνδυνος να ενεργήσουμε με καθυστέρηση είναι πλέον μεγαλύτερος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης