Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός - Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μ.β.

Powell (Fed): Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός - Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μ.β.
«Η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός», αναφέρει ο Powell
Σχετικά Άρθρα

Σε άμεση τιθάσευση του «υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού» στις ΗΠΑ κάλεσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα 21 Μαρτίου σε συνέδριο της National Association of Business Economics, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί.
«Η αγορά εργασίας είναι πολύ στενή και ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός», αναφέρει ο Powell στο κείμενο της ομιλίας του.
Ως εκ τούτου, «Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε για να επιστρέψουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» υποστηρίζει.
«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε».  

Άμεσα αυστηροποίηση...

Ειδικότερα, ο Jay Powell είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί γρήγορα αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική ώστε να μειώσει τον υπερβολικό πληθωρισμό, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως θα υπάρξει σειρά αυξήσεων επιτοκίων φέτος και ουσιαστικά βήματα για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, που ανέρχεται σε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την αγορά εργασίας να φαίνεται «εξαιρετικά στενή» και τον πληθωρισμό που είναι «πολύ υψηλός». 
«Υπάρχει προφανής ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα, να επιστρέψουμε σε ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό είναι που απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» είπε.
Το «ουδέτερο» ποσοστό είναι εκείνο που ούτε βοηθά ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πιστεύουν ότι το ποσοστό αυτό είναι περίπου 2,4%.

Dot plot

Τα σχόλια του Powell έρχονται λίγες μέρες αφότου η Fed σημείωσε την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2018, η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη από τις πολλές αυξήσεις φέτος και το 2023.
Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το επιτόκιο αναφοράς θα εκτιναχθεί σε 1,9% μέχρι το τέλος του έτους, από το τρέχον εύρος 0,25% έως 0,50%. 
Για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα απαιτούνται αυξήσεις 0,25% σε κάθε μία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς φέτος.
Το λεγόμενο «dot plot» των προβολών επιτοκίων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έδειξε ότι επτά στους 16 αξιωματούχους ανέμεναν τα επιτόκια να αυξηθούν πάνω από 2% το 2022, υποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον μία από τις προσαρμογές φέτος θα είναι μισή μονάδα.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 2,8% το 2023.
Ο Powell είπε ότι είναι απαραίτητη μια «ουσιαστική σύσφιξη στη στάση της πολιτικής» παρά την απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος αναμένεται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των εμπορευμάτων σε μια εποχή «ήδη πολύ υψηλού πληθωρισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης