Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στη Μαριούπολη, σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο - Ρωσία: Χρησιμοποιήσαμε υπερηχητικούς πυραύλους

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στη Μαριούπολη, σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο - Ρωσία: Χρησιμοποιήσαμε υπερηχητικούς πυραύλους
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο 19/3 ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal) για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία, αλλά και ότι  καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού
Σχετικά Άρθρα

(upd 8) Τέταρτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπου οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται χωρίς σταματημό στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις
έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας σφίγγουν τον «κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν και η κατάσταση παραμένει δραματική.
Παράλληλα, 
το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιφ τελούν εδώ και ημέρες υπό την πολιορκία και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού, εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή 18/3 και στα δυτικά της χώρας και συγκεκριμένα, στο Λβιβ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος ήταν κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
Και ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στην 24η ημέρα, η Μόσχα υποστηρίζει πως η επιχείρηση προχωρά βάσει του σχεδιασμού, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης (κυρίως των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας) υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός είναι «κολλημένος» και ότι έχει αποτύχει στο σχέδιο του για μια γρήγορη κατάληψη της Ουκρανίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο 19/3 ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky κάλεσε εκ νέου για να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην ουκρανική πρωτεύουσα Ο. Kuleba δήλωσε σήμερα (19/3) ότι τουλάχιστον 50.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα σημεία των συγκρούσεων στα βόρεια και τα βορειοδυτικά του Κιέβου και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης από τις πλέον ευάλωτες περιοχές και ελπίζει στην διάνοιξη 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα 19/3, ακόμη και στην Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρυνθούν περισσότεροι.
Ακόμη, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Oleksiy Arestovic δήλωσε ότι αναφέρονται νέες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο Τσερνομπαγιέβκα, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία. Κατά τον ίδιο, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις,
Νωρίς σήμερα τέλος, γενική απαγόρευση κυκλοφορίας κήρυξε ο αντιδήμαρος της Ζαπορίζια για 38 ώρες, από σήμερα Σάββατο ως το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου.

Επιμένει ο Zelensky για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, κάλεσε εκ νέου για να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.
«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε».
Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.
Ο Zelensky κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.
«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.
Στο μεταξύ, ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον V. Putin για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky , δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη, ενώ έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα.

Zelensky: Φανταστείτε 14.000 πτώματα στο στάδιο της Μόσχας

Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, επανέλαβε ο Zelensky, ο οποίος απάντησε το Σάββατο 19/3 με το δικό του μήνυμα στη χθεσινή εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του V. Putin σε στάδιο της Μόσχας.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του έγιναν μια ημέρα αφού ο Putin εξήρε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, μιλώντας για «ηρωική» αποστολή του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια πατριωτικής συγκέντρωσης στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους δεκάδων χιλιάδων Ρώσων.
Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Zelensky σε σημερινό (19/3) μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
«Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο ίδιος, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Ωστόσο, το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά με ανεξάρτητο τρόπο.
Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε εκ νέου να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Ρωσία - υπουργείο Άμυνας: Χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο 19/3 ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.
Επίσης, καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανικός στρατός: Χάσαμε την «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας σφίγγουν τον «κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.
«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δεν διευκρίνισε εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.
Στο μεταξύ, η Ρωσία ανέφερε την Παρασκευή 18/3 ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.
Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου ότι οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.
Σημειώνεται ότι η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος V. Putin διέταξε να ξεκινήσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η πόλη βρίσκεται πάνω στην οδό από δυσμάς, τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, προς ανατολάς, προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Arestovic (σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας): Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις συγκρούσεις τις τελευταίες 24 ώρες

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε το Σάββατο 19/3 ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Oleksiy Arestovic .
Ο Oleksiy Arestovic σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσω διαδικτύου, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει σήμερα 19/3, 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Irina Verescuk.
Η ίδια δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών για να απομακρύνουν αμάχους από εκεί στο πλαίσιο προσωρινής κατάπαυσης πυρός απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.
Εν τω μεταξύ, ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων στην περιοχή Luhansk (Λουχάνσκ) της Ουκρανίας θα ανοίξει σήμερα, Σάββατο 19/3, όπως ανέφερε στο Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Serhiy Gaiday .
«Συμφωνήθηκε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε κόσμο και να φέρουμε τρόφιμα σήμερα. Συμφωνήθηκε ‘κατάπαυση πυρός’ για τις 19 Μαρτίου, ξεκινώντας από τις 9 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Serhiy Gaiday.

Ουκρανία- γενική εισαγγελία: Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο

Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας .
Η εισαγγελία ανέφερε μέσω Telegram ότι άλλα 140 παιδιά έχουν τραυματιστεί.
Σημειώνεται ότι το Reuters δεν μπορούσε άμεσα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία- δήμαρχος του Κιέβου: Νεκροί 200 άμαχοι - Να συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού στη χώρα

Έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, απηύθυνε ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko.
«Σας παρακαλώ, στηρίξτε μας», δήλωσε ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα (19/3) και πρόσθεσε πως «είμαστε σε θέση να κλείσουμε μόνοι μας τον εναέριο χώρο μας, αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχουμε τα σωστά όπλα».
Σύμφωνα με τον Vitali Klitschko, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι, ενώ παραμένουν στην πόλη περίπου 2 εκατ. κάτοικοι.
«Μην ξεχνάτε ότι υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, αλλά και την ίδια στιγμή υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», τόνισε και πρόσθεσε πως «το μήνυμά μου είναι σαφές: σας παρακαλώ σταματήστε κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία διότι ο Putin χρησιμοποιεί κάθε ευρώ για να ενισχύσει τον στρατό του, ο οποίος κινείται προς εμάς».

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη συνεχείς είναι οι προσπάθειες των κατοίκων για να γλιτώσουν από τις βόμβες και να επιβιώσουν στα χαλάσματα.
Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη στρατηγική πόλη-λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ για πάνω από δύο εβδομάδες και αγωνίζονται για να προστατευθούν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, το νερό, όπως σημειώνουν οι τοπικές αρχές.
Πολυώροφα κτίρια και πολυκατοικίες έχουν διαλυθεί, ενώ οι νεκροί συχνά θάβονται σε ομαδικούς τάφους, ενώ παραμένουν σε ακάλυπτους χώρους και πτώματα που δεν έχουν ακόμα περισυλλεχθεί.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 18/3 ότι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και ότι εχθροπραξίες διεξάγονταν στο κέντρο της πόλης. Για τους Ρώσους που θέλουν να συνδέσουν την Κριμαία, η Μαριούπολη θεωρείται στρατηγικής σημασίας «έπαθλο».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα βομβαρδίστηκε νοσοκομείο όπου λειτουργούσε μαιευτήριο, με ασθενείς να βγαίνουν στους δρόμους για να σωθούν, αλλά και θέατρο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και κατηγορεί το Κίεβο ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι το διαψεύδουν.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στη Μαριούπολη αναφέρουν ότι 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέσκ δήλωσε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πεζή ή με κομβόι ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται αυτοί που μένουν πίσω.
Πάντως, υπό το αδιάκοπο σφυροκόπημα των βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό το στρατηγικό λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κάτοικοι, που βρίσκονται τώρα στη Ζαπορίζια, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, ανέφεραν  στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπόρεσαν να φύγουν αφού χρειάστηκε να λιώσουν χιόνι για να πιουν νερό και να μαγειρέψουν υπολείμματα τροφίμων χρησιμοποιώντας ξύλα για να τραφούν, λόγω έλλειψης πόσιμου νερού και προμηθειών τροφίμων.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky,  υποστήριξε σε μήνυμα του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων και των περιοχών που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι ενώ ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις – όπως π.χ. στο Κίεβο – δυνάμεις του έχουν περάσει στην αντεπίθεση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko υποστήριξε χθες (18/3) ότι περιμένει μια άγρια επίθεση, αντίστοιχη με αυτή στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο.

00000.jpg
Νεκροί 2.500 άμαχοι στη Μαριούπολη

Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη αναφέρουν ότι 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου.
Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας στον βαθμό που η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των στρατευμάτων της στην Κριμαία και εκείνων στο Ντονμπάς, ενώ θα μπλόκαρε την πρόσβαση των Ουκρανών στη Θάλασσα του Αζόφ.
Την  Πέμπτη 17/3 , η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στην πόλη, όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο.
Οι τοπικές αρχές είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο χωρίς να λάβουν υπόψη τους την προειδοποίηση που ήταν γραμμένη στο έδαφος με τεράστια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο: «Diéti» («Παιδιά» στα ρωσικά).
211_2.jpg
212_1.jpg

Απαγόρευση κυκλοφορίας ως την Δευτέρα 21 Μαρτίου στη Ζαπορίζια

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα 19 Mαρτίου έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Anatoly Kurtiev.
«Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Ο αντιδήμαρχος της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο 19/3 ότι την Παρασκευή 18/3 σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.
Στη Ζαπορίζια, σε ένα κτίριο σοβιετικής περιόδου, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού περιμένουν εκτοπισμένους δίπλα σε στοίβες παιδικά παπούτσια και κουβέρτες.

2_152.jpg
Για ορισμένους, το ταξίδι από τη Ζαπορίζια, που συνήθως διαρκεί τρεις ή τέσσερις ώρες, κράτησε μιάμιση μέρα.
Πολλοί από αυτούς που έφτασαν στη Ζαπορίζια λένε ότι δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τα καταφύγιά τους λόγω της σφοδρότητας των ρωσικών επιθέσεων και ότι βρήκαν μια ασφαλή διαδρομή τυχαία, χωρίς να μπορούν να λάβουν βοήθεια μέσω του τηλεφώνου ή του διαδικτύου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης