Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κερδισμένη η Ελλάδα σε τουρίστες το 2021 - Προβλέψεις για τα διεθνή ταξίδια φέτος και top προορισμοί

Κερδισμένη η Ελλάδα σε τουρίστες το 2021 - Προβλέψεις για τα διεθνή ταξίδια φέτος και top προορισμοί
Η έντονη ανάπτυξη των ταξιδιών το δεύτερο εξάμηνο του έτους έφερε την ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό
Τις παγκόσμιες τάσεις στα εξερχόμενα ταξίδια το 2021 και τις ταξιδιωτικές προθέσεις για το 2022, αποκαλύπτουν τα τελευταία ευρήματα της έρευνας World Travel Monitor της IPK International που παρουσιάστηκαν στην ITB Berlin.
Το 2021, παρά τα lockdown και τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν παγκοσμίως.
Η έντονη ανάπτυξη των ταξιδιών το δεύτερο εξάμηνο του έτους έφερε την ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο και στα επιμέρους ταξιδιωτικά τμήματα οι τάσεις διέφεραν.
Τα εξερχόμενα ταξίδια Αμερικανών και Ευρωπαίων παρουσίασαν διψήφια αύξηση πέρυσι, ενώ στην Ασία συνέχισαν να μειώνονται.

Οι προβλέψεις για τα ταξίδια το 2022

Όσον αφορά στα ταξίδια το 2022, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες από την πλευρά της πανδημίας και της κρίσης στην Ουκρανία, τα τρέχοντα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την έντονη ζήτηση για διακοπές και ταξίδια τους επόμενους μήνες.
Παρά την τρέχουσα διάθεση κρίσης, τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη και σαφή ανάκαμψη.

Θετικά στοιχεία το 2021 - Διαφορετικά αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο

Το World Travel Monitor της IPK International ανέφερε ότι τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν από έτος σε έτος κατά 3% το 2021. Ωστόσο, οι τάσεις σε όλο τον κόσμο διέφεραν πολύ.
Έτσι, στην Ευρώπη και στην Αμερική, τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν από έτος σε έτος κατά 10% και 11% αντίστοιχα, ενώ στην Ασία μειώθηκαν και πάλι κατά περίπου 40%.
Συνολικά το 2021 ξεπεράστηκαν τα ιστορικά χαμηλά τουριστικά που προκάλεσε η πανδημία, ενώ ξεκίνησε η ανάκαμψη μετά την Covid.

Αγορές και ανάπτυξη το 2021

Το 2021, ιδιαίτερα τα ταξίδια διακοπών παρουσίασαν αύξηση (+4%). Άλλα ιδιωτικά ταξίδια σημείωσαν επίσης αύξηση άνω του μέσου όρου (+9%). Αντίθετα, το δεύτερο έτος της πανδημίας, τα επαγγελματικά ταξίδια ανέφεραν και πάλι πτώση (-14%).
Το 2021, ο νούμερο ένα μοχλός ανάπτυξης ήταν οι διακοπές στον ήλιο και την παραλία, οι οποίες αυξήθηκαν από έτος σε έτος κατά 30%.
Όλες οι άλλες αγορές διακοπών δεν έχουν δει ακόμη την τύχη τους να αλλάζει και σε σύγκριση με πέρυσι δεν μπόρεσαν να αναφέρουν θετικά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει και για τις διακοπές στην πόλη.

Η Ελλάδα στους κερδισμένους προορισμούς το 2021

Προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέγραψαν διψήφια αύξηση άνω του μέσου όρου, λόγω της έντονης διεθνούς ζήτησης για ηλιοθεραπεία και διακοπές στην παραλία.
Σε σύγκριση με πέρυσι, τόσο η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού όσο και το ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκαν αυξήθηκαν.

Ταξίδια στην εποχή της πανδημίας: Ζήτηση για περισσότερη πληροφόρηση και ψηφιοποίηση

Αποτέλεσμα της πανδημίας είναι ότι, οι άνθρωποι θέλουν πιο ολοκληρωμένες και εύκολα προσβάσιμες ταξιδιωτικές πληροφορίες και πληροφορίες για τις διακοπές, και μαζί περισσότερη ψηφιοποίηση.
Μια ειδική έρευνα της IPK για την ψηφιοποίηση και τα ταξίδια βρήκε ότι σχεδόν το 75% των ταξιδιωτών θεωρούν ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές, όπως η δυνατότητα κράτησης ξενοδοχείων, πτήσεων, εκδηλώσεων καθώς και επισκέψεων σε εικονικά αξιοθέατα για παράδειγμα.
Το ίδιο ισχύει για την ολοκληρωμένη διαδικτυακή παρουσία και την ηλεκτρονική δυνατότητα κράτησης προορισμών.
Η δυνατότητα χρήσης μιας εφαρμογής για κράτηση εισιτηρίων, αξιοθέατων και μουσείων και η χρήση ψηφιακών μεθόδων πληρωμής είναι επίσης υψηλή στη λίστα προτεραιότητας των εξερχόμενων ταξιδιωτών.

Ταξιδιωτικές προθέσεις για το 2022

Οι τελευταίες έρευνες που διενεργήθηκαν από την IPK σε όλο τον κόσμο δείχνουν ένα συνεχές έντονο ενδιαφέρον (80%) για εξερχόμενα ταξίδια φέτος, παρά την Omicron.
Στην Ευρώπη, οι προθέσεις εξερχόμενων ταξιδιών παρέμειναν σταθερές, σχεδόν στο 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ στην Αμερική έχουν φτάσει τώρα σχεδόν στο 75% και στην Ασία το 66%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγορές προέλευσης με υψηλές δυνατότητες εξερχόμενων ταξιδιών είναι κυρίως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Οι top προορισμοί το 2022

Σε όλο τον κόσμο, οι φετινοί προτιμώμενοι προορισμοί είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία και ακολουθούν η Γαλλία και οι ΗΠΑ στην τέταρτη και πέμπτη θέση.
Αν και οι προορισμοί στην ίδια ήπειρο εξακολουθούν να είναι οι αγαπημένοι, τα ταξίδια στο εξωτερικό στην Ευρώπη είναι περιζήτητα, ειδικά μεταξύ των Αμερικανών και των Ασιάτων.

Οι διακοπές στον ήλιο και στην παραλία παραμένουν δημοφιλείς | Έντονο ενδιαφέρον για διακοπές στην πόλη

Ενώ τα ταξίδια διακοπών συνεχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση, το ενδιαφέρον για επαγγελματικά ταξίδια τους επόμενους μήνες είναι επίσης σταθερό.
Όσον αφορά στους τύπους διακοπών που σχεδιάζουν οι άνθρωποι, οι διακοπές με ήλιο και παραλία παραμένουν μακράν οι πιο δημοφιλείς και φέτος, ακολουθούμενες από διακοπές στην πόλη (με ανοδική τάση), ταξίδια μετ’ επιστροφής και διακοπές κοντά στη φύση.

Ανάκαμψη από την κρίση φέτος

Οι παγκόσμιες έρευνες που διενήργησε η IPK International δείχνουν ότι το 2022 μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εξερχόμενα ταξίδια θα μπορούσαν ήδη να φτάσουν το 50% έως 60% των επιπέδων πριν από την πανδημία φέτος.
Το αργότερο μέχρι το 2024, ο όγκος των εξερχόμενων ταξιδιών αναμένεται να είναι ίδιος με το 2019.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης