Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Μέσα στο επόμενο δίμηνο η συμφωνία με την Orsted - Tι είπε η διοίκηση της εταιρείας στους αναλυτές

Cenergy: Μέσα στο επόμενο δίμηνο η συμφωνία με την Orsted - Tι είπε η διοίκηση της εταιρείας στους αναλυτές
Εκτός από την πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα στις ΗΠΑ, οποιαδήποτε στιγμή, επιπλέον παραγωγή μπορεί να προστεθεί στις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα

Στα τέλη του 2023, αρχές του 2024 το αργότερο, προγραμματίζεται να ξεκινήσει την παραγωγή το εργοστάσιο της Cenergy- ORSTED στις ΗΠΑ, όπως ενημέρωσε χθες τους αναλυτές η διοίκηση της Cenergy.
Η χρονική, όμως, μετάθεση της εκκίνησης της επένδυσης στις ΗΠΑ αποτυπώθηκε χθες στην μετοχή, όταν σε ανοδικό χρηματιστήριο, ο τίτλος έκλεισε με πτώση 7,3%, καθώς η αναγκαστική πρόβλεψη 12,8 εκατ. ευρώ για τους δασμούς περιόρισε την κερδοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Αλ. Αλεξίου, η συμφωνία μετατέθηκε κατά τι χρονικά και η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία είναι σημαντική καθώς η ελληνική εταιρεία εισέρχεται σε μια αναπτυσσόμενη αγορά Αιολικών Πάρκων, όπου κάθε εταιρεία υποθαλάσσιων καλωδίων θα επεδίωκε να είναι παρούσα διεκδικώντας μερίδια αγοράς.
Οι προοπτικές είναι θετικές, για την διοίκηση της Cenergy ιδιαίτερα για τον κλάδο των αγωγών που έμεινε πίσω το 2021 λόγω και του υψηλού ανεκτέλεστου το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Τα ρίσκα τα οποία εκτιμάται ότι, θα αντιμετωπίσει η Cenergy την φετινή χρονιά σχετίζονται κυρίως με τον κλάδο διανομής (Logistics ) και μια πιθανή διαταραχή για την οποία κάνουν λόγο στις αγορές εσχάτως.
Οι επενδυτικές δαπάνες (Capex) για το 2022 αναμένονται να διατηρηθούν κοντά στα 45-50 εκατ. ευρώ – εξαιρώντας οποιαδήποτε πρόσθετη επένδυση στις ΗΠΑ, όπου η οριστικοποίηση της συνεργασίας με την Orsted αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, όπως προαναφέρθηκε.

Εκτός από την πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα στις ΗΠΑ, οποιαδήποτε στιγμή, επιπλέον παραγωγή μπορεί να προστεθεί στις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής της Ελλάδας.
“Μέχρι τώρα η υποβολή προσφορών για νέα συμβόλαια δεν έχει περιοριστεί από το υφιστάμενο υψηλό ανεκτέλεστο”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Σ’ ότι αφορά το ενεργειακό κόστος, δεν αποτελεί βασική ανησυχία δεδομένου ότι, υπολογίζεται λιγότερο από 10% στο σύνολο.
Το 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις της Cenergy ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 22,1 εκατ. ευρώ από 24,9 εκατ. ευρώ το 2020.
Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ στα 264 εκατ. ευρώ ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφθασαν τα 68 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης