Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης - Πρόβλεψη για 6 αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2022

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης - Πρόβλεψη για 6 αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2022
Αύξηση επιτοκίων εκ μέρους της Fed, με τον πληθωρισμό σε έκρηξη...
Σχετικά Άρθρα

Την πρώτη επιτοκιακή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια ενέκρινε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως είχε προαναγγελθεί και από τον πρόεδροι Jay Powell, αύξησαν το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει άνοδο στο εύρος του 0,25% - 0,5%, από 0%-0,25%.
Η κίνηση θα αντιστοιχεί σε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου και θα αυξήσει αμέσως το κόστος χρηματοδότησης για πολλές μορφές καταναλωτικού δανεισμού και πίστωσης.
Μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων, η Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς ενέκρινε επίσης αυξήσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις έξι υπόλοιπες συνεδριάσεις του 2022, προαναγγέλλοντας επιτόκιο στο ύψος του 1,9% μέχρι το τέλος του έτους.
Η επιτροπή βλέπει άλλες τρεις αυξήσεις το 2023…
Μοναδικός διαφωνών επί της διαδικασίας ήταν ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard, ο οποίος επιθυμούσε αύξηση 50 μονάδων βάσης.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η FOMC είχε αυξήσει τα επιτόκια ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ στη συνέχεια τον επόμενο Ιούλιο άρχισε να τα μειώνει.
Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η FOMC είπε ότι «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου είναι επιτακτική ανάγκη».

Για τον ισολογισμό

Σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της Fed, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από τίτλους κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκους τίτλους που έχει αγοράσει όλα αυτά τα χρόνια, η δήλωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει: «Επιπλέον, η FOMC θα αρχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και οργανισμούς και στεγαστικά δάνεια σε προσεχή συνεδρίαση».

Πληθωρισμός, ΑΕΠ, ανέργια...

Μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, τα μέλη της επιτροπής αύξησαν τις προοπτικές τους για αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους και προσάρμοσαν τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, όπως μετρώνται από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Όπως αναφέρθηκε σχετικά, ο τρέχων πληθωρισμός, που τους τελευταίους 12 μήνες «τρέχει» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, τροφοδοτείται από τη ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω των διαταραχών που επικρατούν στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Τις ανατιμήσεις επέτεινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία τροφοδότησε ένα σημαντικό ράλι στο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα ενός spill over effect σε όλα τα βασικά προϊόντα. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό στο 4,1% το 2022, από 2,7% που ανέμενε τον Δεκέμβριο.
Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% και στο 2,3% αντίστοιχα την επόμενη διετία, πριν υποχωρήσει στο 2% το επόμενο διάστημα. 
Παράλληλα, η Fed αναθέωρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τους αξιωματούχους να βλέπουν ανάπτυξη 2,8% έναντι 4% τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά την ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 3,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Powell (Fed): Κίνδυνος επιβράδυνσης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο πέραν του στόχου πληθωρισμός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να πλησιάζει επικίνδυνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά το τέλος του διήμερου meeting της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς o πρόεδρος της Fed, Jay Powell...   
Ο Powell τόνισε ότι η FOMC αποφάσισε να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσεις τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες 6 αυξήσεις στις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής φέτος.
Σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, που φτάνει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε: «Αναμένουμε να ανακοινώσουμε την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού σε μια προσεχή συνεδρίαση».
Ερωτηθείς για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να προσαρμόσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ο Powell τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν χρειαστεί πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.
Για την αγορά εργασίας αναφέρθηκε: «Κανείς δεν ξέρει πού θα βρισκόμαστε σε ένα χρόνο από τώρα.
Η αγορά εργασίας είναι αρκετά σφικτή».
«Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πως κάθε συνεδρίαση είναι μια ζωντανή συνεδρίαση», δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Θα εξετάζουμε τις εξελισσόμενες συνθήκες και εάν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε ταχύτερα, τότε θα το κάνουμε».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης