Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή πλεύσης; - Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Δεν θα παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέσω του Ισραήλ

Αλλαγή πλεύσης; - Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Δεν θα παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέσω του Ισραήλ
Το υπουργείο Εξωτερικών και άλλοι φορείς έχουν συστήσει μια κοινή ομάδα που εξετάζει τις δυτικές κυρώσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ 
Σχετικά Άρθρα
Σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη Ρωσία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως προχωρά το Ισραήλ. Ειδικότερα, για πρώτη φορά, το Ισραήλ ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Το Ισραήλ δεν θα είναι ο δρόμος μέσω του οποίου θα παρακαμφθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Yair Lapid. «Το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει το θέμα μαζί με τους εταίρους συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας του Ισραήλ, του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, της Αρχής Αεροδρομίων, υπουργείου Ενέργειας κι άλλων» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, το υπουργείο Εξωτερικών και άλλοι φορείς έχουν συστήσει μια κοινή ομάδα που εξετάζει τις δυτικές κυρώσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ για να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την παράκαμψη τους. Μεταξύ των εν λόγω κυρώσεων είναι αυτές που έχουν σχέση με την οικονομία αλλά και τις αεροπορικές, είπε εκπρόσωπος του Lapid, αν και το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να παράσχει κατάλογο.

Η συνεργασία του Ισραήλ με τη Δύση για την εφαρμογή των κυρώσεων βρεθεί στο μικροσκόπιο λόγω των ολιγαρχών που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, αλλά και με το Ισραήλ. Ένα αεροπλάνο του Ρώσου ολιγάρχη, Roman Abramovich, ο οποίος έχει επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, πέταξε από τη Μόσχα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν την Κυριακή.
Ο Abramovich είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία και δεν μπορεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης σημαντικός δωρητής σε ισραηλινά νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα. Η Yad Vashem ανέστειλε τη συνεργασία της με τον Abramovich την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιελάμβανε δωρεά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι σχέσεις Ισραήλ και Ρωσίας

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ακροβατούσε σε μια λεπτή γραμμή ισορροπίας, αποφεύγοντας να συνταχθεί με τη Δύση όσον αφορά τις κυρώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, απέρριψε το αίτημα αποστολής στρατιωτικού υλικού που του έθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, επιμένοντας στην πολιτική κατευνασμού της Ρωσίας. Ο Zelensky ζήτησε, επίσης, να διαδραματίσει το Ισραήλ διαμεσολαβητικό ρόλο, αίτημα που ευοδώθηκε καθώς οι Bennett και Putin επικοινώνησαν τηλεφωνικώς λίγες ημέρες αργότερα.
Επίσης, η κυβέρνηση του Bennett έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, να καταδικάσει ανοιχτά τη Ρωσία για το πλήγμα που δέχθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, όπου δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί το 1941.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ βασίζεται στη Ρωσία για να φέρει εις πέρας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Κι αυτό διότι η παρέμβαση της Μόσχας στη Συρία, το 2015, άλλαξε την έκβαση της εμφύλιας σύρραξης υπέρ του προέδρου Bashar al-Assad. Η Μόσχα σήμερα κυριαρχεί στους αιθέρες της Συρίας βομβαρδίζοντας περιοχές που δεν ελέγχονται από τον Assad. Ταυτόχρονα επιτρέπει στο Ισραήλ να πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ και άλλων φιλοϊρανικών ομάδων που παραμένουν ενεργές.
«Η ηθική μας τοποθέτηση στο Ουκρανικό είναι σαφής. Προσπαθούμε, όμως, να βρούμε τρόπο που θα μας επιτρέψει να πραγματοποιούμε επιχειρήσεις κατά του Ιράν στην περιοχή, κάτι που είναι προς όφελος όλων» έγραψε πρόσφατα στο twitter, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Michael Herzog.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης