Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin προκαλεί ράλι στις αγορές - Ο DAX +3%, το brent 109 δολ. - Τα futures της Wall +1%

Ο Putin προκαλεί ράλι στις αγορές - Ο DAX +3%, το brent 109 δολ. - Τα futures της Wall +1%
Στην Ουκρανία στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών
Σχετικά Άρθρα
Άλμα προκαλεί στις ευρωπαϊκές αγορές η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin περί προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο νωρίτερα δεν απέκλεισε συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 3% στις 13.831 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1,8% στις 7.228 μονάδες.
Στις 6.371 μονάδες με άνοδο 2,7% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 2,9% στις 23.540 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με άνοδο 2,7% στις 8.288 μονάδες.
Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι ανακάμπτει στα 116,97 ανά δολάριο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 1,2%.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) ενισχύεται 7% στα 133,4 ευρώ.
Διαγράφουν τα κέρδη τους οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να σημειώνει κέρδη 0,2% στα 109 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,3% και τα 106,3 δολ. το βαρέλι.
Στις αγορές της Ασίας, ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 2% στις 25.162 μονάδες.
Η ΕΚΤ επιτάχυνε χθες την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο François Villeroy de Galhau, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη και ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τον αντίκτυπο στη δραστηριότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
dax_4.JPG
Putin: Θετικά σημάδια στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Την θέση πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Aleksander Lukashenko.
«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές στις συνομιλίες με την Ουκρανία» φέρεται να υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός εντείνει και διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
«Θα σας ενημερώσω για την κατάσταση στην Ουκρανία. Πρώτα απ' όλα για το πώς εξελίσσονται έως τώρα οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες πλέον διεξάγονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως μου ανέφεραν οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας.
Θα σας πω για όλα αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες» υποστήριξε ο Putin απευθυνόμενος στον Lukashenko.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε στο Λευκορώσο ομόλογό του τη βεβαιότητα πως τόσο η Ρωσία όσο και η Λευκορωσία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στις οικονομίες τους λόγω των κυρώσεων της Δύσης, αναφέροντας πως στο τέλος οι δύο χώρες θα βγουν πιο ωφελημένες.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει πως δεν αποκλείει μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και του Ουκρανού ομολόγου του, Volodymyr Zelensky.

Γερμανία: Πληθωρισμός 5,5% τον Φεβρουάριο 2022

Στο 5,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε η Destatis,παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι του Ιανουαρίου, με βάση την αρχική εκτίμηση.
Ο μη εναρμονισμένος ΔΤΚ αυξήθηκε στο +5,1% τον Φεβρουάριο.
Οι τιμές των αγαθών (σύνολο) αυξήθηκαν κατά 7,9% από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.
Ειδικά η άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων (+22,5%) ήταν αισθητά υψηλότερη από τον συνολικό πληθωρισμό (Ιανουάριος 2022: +20,5%).
Οι τιμές των καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν κατά 25,8% και οι τιμές της ενέργειας των νοικοκυριών κατά 20,8%, σε ετήσια βάση.
Αυξήσεις σημειώθηκαν ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης (+52,6%), το φυσικό αέριο (+35,7%) και το ρεύμα (+13,0%).

Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε πλαφόν στο φυσικό αέριο και ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή 11 Μαρτίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αν και υπάρχει διαφωνία για το αν πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η ανάγκη απεξάρτησης ώθησε την Κομισιόν την Τρίτη να δημοσιεύσει σχέδια για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και τον πλήρη τερματισμό της εντός δεκαετίας.  
Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών μελών αναμένεται να συμφωνήσουν για τη σταδιακή απαλλαγή από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που είναι «εκ Ρωσίας ορμώμενα», σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της δήλωσης, το οποίο δεν δίνει ημερομηνία λήξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης