Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall, στο επίκεντρο πληθωρισμός και Ουκρανία - Απώλειες -0,6% ο S&P 500, o Dow -0,56% - Στο -3% ο DAX

Πιέσεις στη Wall, στο επίκεντρο πληθωρισμός και Ουκρανία - Απώλειες -0,6% ο S&P 500, o Dow -0,56% - Στο -3% ο DAX
Πιέσεις στη Wall Street, στο επίκεντρο πληθωρισμός και Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Πτωτικά κινούνται σήμερα 10 Μαρτίου οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η άκαρπη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba στην Αττάλεια της Τουρκίας, για την οποία άλλωστε οι προδοκίες ήταν χαμηλές.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί, εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα εμμένει στους όρους που έχει θέσει για τον τερματισμό του πολέμου και αναμένει γραπτώς τις θέσεις των Ουκρανών.
Την ίδια στιγμή, υψηλό 40 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, διαμορφούμενος στο 7,9%, εν μέσω κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία αλλά και των πιέσεων στις τιμές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -0,56%, στις 33.098 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες -0,64%, στις 4.250 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq οπισθοχωρεί -1,08%, στις 13.112 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 31 μονάδες
Οι τιμές στα ομόλογα μειώθηκαν και οι αποδόσεις ανέβηκαν καθώς οι επενδυτές αποχωρούν τα ασφαλή καταφύγια προς άγραν μεγαλύτερων αποδόσεων. 

Στα μάκρο της ημέρας, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν ο ταχύτερος από τις αρχές του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 0,8%.
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 7,8% σε ετήσια βάση και σε 0,7% σε μηνιαία βάση. 

Στο ταμπλό, οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, όπως εκείνες των Chevron and Exxon Mobil κινούνταν ανοδικά.
Η μετοχή της Amazon ενισχύεται περί το 4%, μετά την ανακοίνωση split της μετοχής της «20 προς 1» και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. δολ.
Η μετοχή της Goldman Sachs υποχωρούσε κατά 2%, αφού λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών ανακοίνωσε ότι σταματά την επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 8 κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό.
Των κερδών ηγούνται εκείνες των Chevron, Caterpillar, Dow Inc., ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, Home Depot, Intel. 

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο τύπου Brent, που χτες υποχώρησε 13%, κερδίζει σήμερα περί το 5%, στα 116,50 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI, που έχασε χτες 12%, κερδίζει σήμερα 4%, στα 112,98 δολ. το βαρέλι.
Ασήμι, παλλάδιο και σιτάρι, μεταξύ άλλων βασικών εμπορευμάτων, σημειώνουν πρωτοφανή ράλι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις υψηλές τιμές να ρίχνουν βαριά σκιά στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. 

Πτώση μετά το ράλι στις ευρωαγορές

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση-έκπληξη από την ΕΚΤ για επιτάχυνση του QE, αλλά και την άκαρπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλλεια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 2,12%, ύστερα από ράλι στην προηγούμενη συνεδρίαση, κατά την οποία ο δείκτης αναφοράς κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 3% στις 13.442 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,27%, στις 7.099 μονάδες.
Στις 6.207 μονάδες με πτώση 2,83% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 4,2%, στις 22.886 μονάδες.

Στο ταμπλό, oι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ οι μετοχές των εταιριών ακινήτων και υγείας κατέγραψαν μικρές απώλειες.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών κινήθηκαν ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης.
Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι ανακάμπτει στα 119,842 ανά δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης