Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Lumen Technologies ρίχνει «μαύρο» στο ρωσικό διαδίκτυο

Η Lumen Technologies ρίχνει «μαύρο» στο ρωσικό διαδίκτυο

Ο ψηφιακός αποκλεισμός της χώρας θα είχε αρνητικές συνέπειες σύμφωνα με τον «πατέρα του ίντερνετ» Vint Cerf

Σχετικά Άρθρα

Ενώ ο ICANN, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ, που επιβλέπει το παγκόσμιο σύστημα ονομάτων, τομέων και διευθύνσεων IP στο διαδίκτυο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ουκρανίας να κοπεί το διαδίκτυο στη Ρωσία, κάποιες εταιρείες, μεμονωμένα, προχωρούν στον ψηφιακό αποκλεισμό της χώρας.
Η Lumen Technologies, μία από τις εταιρείες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του διαδικτύου, δήλωσε την Τρίτη 8/3/2022 ότι αποσυνδέει τη Ρωσία λόγω «αυξημένου κινδύνου για την ασφάλεια».
Η Lumen ακολούθησε μια αντίστοιχη κίνηση της αμερικανικής εταιρείας Cogent Communications, η οποία δήλωσε την Παρασκευή 4/3/2022 ότι διακόπτει τις υπηρεσίες διαδικτύου σε Ρώσους πελάτες, εγείροντας ανησυχίες ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από ειδησεογραφικούς ιστότοπους και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στη Δύση (σ.σ. αν και το Κρεμλίνο έχει κάνει αρκετές κινήσεις από μόνο του σε αυτό το μέτωπο).
Η Lumen και η Cogent είναι εταιρείες που επιτρέπουν τη ροή δεδομένων μέσω της υποδομής του διαδικτύου.
Η Lumen προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της απόφασης, λέγοντας σε μια σύντομη δήλωση ότι παρέχει «εξαιρετικά μικρές και πολύ περιορισμένες επιχειρηματικές υπηρεσίες στη Ρωσία».
«Αποφασίσαμε να αποσυνδέσουμε το δίκτυο λόγω αυξημένου κινδύνου ασφάλειας εντός της Ρωσίας», αναφέρει η εταιρεία στη δήλωσή της . «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη διακοπές δικτύου, αλλά δεδομένου του ολοένα και πιο αβέβαιου περιβάλλοντος και του αυξημένου κινδύνου, κάναμε αυτή την κίνηση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δικτύων μας και των πελατών μας, καθώς και τη συνεχή ακεραιότητα του παγκόσμιου διαδικτύου».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε ζητήσει να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το παγκόσμιο διαδίκτυο με επιστολή της στον ICANN στις 28/2/2022.
Την επιστολή υπέγραφε για λογαριασμό της ο Andrii Nabok, εκπρόσωπος της χώρας στην κυβερνητική - συμβουλευτική επιτροπή του ICANN: «Σας στέλνω αυτήν την επιστολή εκ μέρους του λαού της Ουκρανίας, ζητώντας να αντιμετωπίσετε την επείγουσα ανάγκη επιβολής αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ρύθμισης DNS [Σύστημα Ονομάτων Τομέα], ως απάντηση στις επιθετικές της ενέργειες. προς την Ουκρανία και τους πολίτες της», έγραψε ο Nabok.
Ειδικοί στη διακυβέρνηση του Διαδικτύου είπαν ότι το αίτημα της Ουκρανίας «εάν πραγματοποιηθεί, θα αποκόψει ουσιαστικά τη Ρωσία από το ίντερνετ, αφήνοντας τους ρωσικούς ιστότοπους χωρίς σπίτι».
Οι διευθύνσεις e-mail θα σταματούσαν να λειτουργούν και οι χρήστες του διαδικτύου δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν.
Η Ρωσία θα βρισκόταν ξαφνικά σε ένα «ψηφιακό νησί».
«Το αίτημα της Ουκρανίας είναι άνευ προηγουμένου», είχε πει ο Vint Cerf, που θεωρείται ως ένας από τους «πατέρες του διαδικτύου».
«Είναι η πρώτη φορά απ’ όσο θυμάμαι που μια κυβέρνηση ζήτησε από τον ICANN να παρέμβει στην κανονική λειτουργία του συστήματος σε τέτοια κλίμακα», είχε δηλώσει ο Cerf στο CNN Business.
“Το διαδίκτυο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των σημαντικών επιπέδων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολλών στοιχείων του οικοσυστήματος του”, πρόσθεσε ο Cerf. «Η εκτέλεση αυτού του αιτήματος θα είχε αρνητικές συνέπειες σε πολλές διαστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης