Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επέλαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο καρτέλ των κατασκευαστικών μετά τις αποκαλύψεις του BN - Τι ανακοίνωσε

Επέλαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο καρτέλ των κατασκευαστικών μετά τις αποκαλύψεις του BN - Τι ανακοίνωσε
Μετά από σειρά δημοσιευμάτων του bankingnews.gr με στοιχεία και πληροφορίες, φαίνεται ότι κινητοποιήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Σχετικά Άρθρα

Επέλαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες πραγματοποιήθηκε προκαλώντας σεισμό εκ νέου σε ένα κλάδο που συνεχίζει τις αθέμιτες πρακτικές παρ΄ ότι έχει και άλλες φορές στο παρελθόν στοχοποιηθεί.
Μετά από σειρά αποκαλυπτικών και αποκλειστικών δημοσιευμάτων του BN (www.BankingNews.gr) με στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν την ύπαρξη καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών που μοιράζει το έργα και τις δημοπρασίες, φαίνεται ότι κινητοποιήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα πρωτοφανή που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι και η ανάληψη έργων μετά από «διαγωνισμό» στον οποίο συμμετέχει μία εταιρεία!

Κατασχέθηκαν κινητά, αρχεία και σκληροί δίσκοι

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές σε ποιες εταιρείες έγιναν «επισκέψεις» υπαλλήλων της Επιτροπής αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν κατασχεθεί κινητά, αρχεία εγγράφων και σκληροί δίσκοι υπολογισμών ακόμα και προσωπικές σημειώσεις όλων των στελεχών των κατασκευαστικών εταιρειών.
Σημειώνεται ότι υπήρχε ήδη προκαταρκτική έρευνα για τον τομέα ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγγελίες ξένων κατασκευαστικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή  αρχή Ανταγωνισμού επειδή εμποδίζεται η είσοδός τους στην ελληνική αγορά από την λειτουργία του καρτέλ που έχει την ανοχή τουλάχιστον, της ελληνικής κυβέρνησης.

H ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επιβεβαιώνει το BN

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («ΕΑ»), στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας βάσει του άρθρου 11 «Κανονιστική Παρέμβαση σε κλάδους της Οικονομίας» του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, προέβη σήμερα στη διενέργεια αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε επιχειρήσεις του κλάδου κατασκευής δημοσίων έργων στην Περιφέρεια Αττικής.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τυχόν επιπτώσεις της ύπαρξης κοινών συμμετοχών (commonownership / commonshareholding) σε επιχειρήσεις του κλάδου, στις συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού εντός αυτού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 11 ν. 3959/2011, η ΕΑ εξετάζει συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας που υπάγεται στην αρμοδιότητά της και εφόσον διαπιστώσει ότι στον κλάδο αυτόν δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και κρίνει ότι η εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 5 μέχρι 10 δεν επαρκεί για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή της, να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας.

Οι αποκαλύψεις του bankingnews.gr για το καρτέλ των κατασκευαστών

Το bankingnews.gr έχει προχωρήσει σε σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ για το καρτέλ των κατασκευαστικών, τα οποία οδήγησαν στην κινητοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Καρτέλ κατασκευών: Εφιαλτικό τοπίο από ένα μονοπώλιο που έγινε με κρατικό χρήμα – Το τέλος του ανταγωνισμού
https://www.bankingnews.gr/index.php?id=613547

Αποκάλυψη για το Καρτέλ στις κατασκευές: Οι πρωταγωνιστές της παραπλάνησης και οι παράλογοι ισχυρισμοί
https://www.bankingnews.gr/index.php?id=613363

Το καρτέλ των κατασκευών: Η επιθετική εξαγορά – Οι κρυμμένες μετοχές και τα σχέδια που αγνοούσε η αγορά
https://www.bankingnews.gr/index.php?id=613209

Η μεγάλη έρευνα για το καρτέλ των κατασκευών: Κρυφός έλεγχος της Ελλάκτωρ από τον ανταγωνιστή της και παραπλάνηση επενδυτών
https://www.bankingnews.gr/index.php?id=613039

To ΒΝ ανοίγει τον φάκελο «Νέο σκληρό καρτέλ των κατασκευών» - Μεγάλα αφεντικά Περιστέρης και Holterman - Πως στήνονται οι δουλειές
https://www.bankingnews.gr/epixeiriseis/articles/612856/to-vn-anoigei-ton-fakelo-neo-skliro-kartel-ton-kataskevon-megala-afentika-peristeris-kai-holterman-pos-stinontai-oi-douleies

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης