Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street, πήραν τα ηνία οι πωλητές λόγω Ουκρανίας - Στο -0,72% ο S&P 500, ο Dow -0,56%

Πτώση στη Wall Street, πήραν τα ηνία οι πωλητές λόγω Ουκρανίας - Στο -0,72% ο S&P 500, ο Dow -0,56%
Aπώλειες στη Wall Street λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street την Τρίτη 8 Μαρτίου, με την προσοχή των επενδυτών να μονοπωλεί η κρίση στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως στη σκιά της ρωσικής εισβολής ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones περιέπεσε σε έδαφος διόρθωσης, ενώ oι αυξανόμενες τιμές στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο και στα πολύτιμα μέταλλα όπως το νικέλιο και το παλλάδιο τροφοδοτούν τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού
Στο μεταξύ, o πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε ότι διέταξε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εντείνοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και «επιφέροντας ένα νέο ισχυρό πλήγμα στον Putin», όπως είπε, αλλά και στην ενεργειακή αγορά, με το πετρέλαιο να σημειώνει άλμα.
«Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, οι εκρήξεις στις τιμές των εμπορευμάτων, η ανησυχία για τον πληθωρισμό και μια πολύ αβέβαιη προοπτική της Fed προκάλεσαν την έξαρση των φόβων για την ύφεση και την απότομη πώληση των μετοχών» δήλωσε ο Chris Senyek, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wolfe Research, σε σημείωμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,56%, στις 32.632 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,72%, στις 4.170 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,28, στις 12.795 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 35 μονάδες. 
γφδσφγδσγδφγδσφγφδσγφδσγφδσδφγ.JPG
Στο ταμπλό, ο ενεργειακός τομέας αποτέλεσε ένα από τα λιγοστά φωτεινά σημεία στη συνεδρίαση της Τρίτης 8 Μαρτίου.
Οι μετοχές της Chevron και της Exxon σημείωσαν άνοδο 5% και 2,5% η καθεμία αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι εταιρείες που παράγουν ηλεκτρισμό από ηλιακή και άλλες μορφές καθαρής ενέργειας κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου έστρεψε την εστίαση προς εναλλακτικές πηγές.
Οι Enphase Energy και SunPower αυξήθηκαν 14% και 21%, αντίστοιχα.
Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ναυτιλιακές σημείωσαν επίσης αύξηση.
Η Delta Air Lines κατέγραψε άνοδο 6% και η American Airlines πάνω από 9%.
Η Southwest και η United Airline κινήθηκαν στο +7%, ενώ η Norwegian Cruise Line βρέθηκε στο +7% επίσης.
«Η άνοδος της Τρίτης ήταν μια μικρή νίκη, αλλά θα υπάρξουν δοκιμασίες είτε αργότερα είτε αργότερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Jim Paulsen, επικεφαλής του Leuthold Group.

Στα μάκρο της ημέρας, τo εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιανουάριο καθώς σημειώθηκε άλμα στις εισαγωγές.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμπορικό έλλειμμα πραγματοποίησε άλμα 9,4% στο επίπεδο-ρεκόρ των 89,7 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο.

Στα επιχειρηματικά, η Shell ζήτησε συγγνώμη που αγόρασε φτηνό ρωσικό πετρέλαιο και είπε ότι εκποιεί όλες τις αποθήκες υδρογονανθράκων στη χώρα.
Η ίδια η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι δυτικές χώρες επιβάλουν απαγόρευση των εξαγωγών.
Οι μετοχές της Shell σημείωσαν πτώση 3%.
Επίσης, στην εξαγορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant προχωρά η Google, έναντι 5,4 δισ. δολαρίων ή 23 δολάρια ανά μετοχή.
Η συμφωνία υπόκειται ρυθμιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να κλείσει αργότερα εντός της χρονιάς.
Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Mandiant θα ενταχθεί στο Google Cloud.Mute
«Η εξαγορά της Mandiant θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα του Google Cloud στην ασφάλεια», δήλωσε η Google.

Στα εμπορεύματα, το διεθνές σημείο αναφοράς, πετρέλαιο Brent, έφτασε στο υψηλό των 139,13 δολαρίων, πριν «πέσει» στα 123,21 δολάρια το βαρέλι - τα υψηλότερο επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008.
Το αμερικανικό αργό «έκλεισε» στα 123,7 δολ. άνοδο, έπειτα από άλμα +3,6%.
Οι τιμές του νικελίου την Τρίτη άγγιξαν για λίγο νέο ρεκόρ - πάνω από 100.000 δολάρια ανά τόνο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το παλλάδιο, ένα βασικό μέταλλο στην κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών, αυξήθηκαν κατά 5% στα 3,04 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της πλατίνας αυξήθηκαν σχεδόν 3% στα 1.149,70 δολάρια η ουγγιά.
Ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός, που «έκλεισε» στα 2.043,30 δολάρια, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο θα ξεπεράσει τα 2.500 δολ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερες, με το αμερικανικό 10ετές να αυξάνεται 10 μονάδες βάσης, στο 1,85%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον εντεινόμενο πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης