Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια εκτόνωσης, η Ρωσία ανακοίνωσε «καθεστώς σιωπής» για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία 8/3 – Zelensky: Θα βρεθεί λύση για ειρήνη

Σημάδια εκτόνωσης, η Ρωσία ανακοίνωσε «καθεστώς σιωπής» για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία 8/3 – Zelensky:  Θα βρεθεί λύση για ειρήνη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, υποστηρίζει ότι θα βρεθεί λύση και θα επιτευχθεί ειρήνη...

(upd2)Τα πρώτα σημάδια ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο χάος που επικρατεί στην Ουκρανία αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Ποια είναι τα σημάδια;
Η Ρωσική πλευρά ανακοίνωσε καθεστώς σιωπής που σημαίνει ότι στις περιοχές που δημιουργούνται οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα σημειώνεται κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και παρά το αδιέξοδο η ρωσική πλευρά κατέθεσε γραπτώς προτάσεις… τις οποίες η Ουκρανία θα μελετήσει και θα απαντήσει.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, υποστηρίζει ότι θα βρεθεί λύση και θα επιτευχθεί ειρήνη…
Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ο ένας από την πόλη Sumy προς την ουκρανικη πόλη Poltava και ένας δεύτερος από το Irpin.

Καθεστώς σιωπής

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε «καθεστώς σιωπής» και άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία από τις 09:00 το πρωί ώρα Ελλάδας.
Αυτό ανέφερε το Διατμηματικό Αρχηγείο Συντονισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Ανθρωπιστική Αντίδραση στην Ουκρανία, που δημιουργήθηκε με βάση το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Από τις 10:00 (ώρα Μόσχας) στις 8 Μαρτίου 2022, η Ρωσική Ομοσπονδία κηρύσσει καθεστώς σιωπής και είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστικούς διαδρόμους: από το Κίεβο και τους παρακείμενους οικισμούς στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω του εδάφους της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας έως το Γκόμελ σε συμφωνία με την ουκρανική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από το Chernihiv μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας, από την πόλη Sumy κατά μήκος δύο διαδρομών προς την Πολτάβα και προς το έδαφος της Ρωσίας, από το Kharkov στο έδαφος της Ρωσίας ή στο Lviv, Uzhgorod, Ivano-Frankivsk.
Επίσης, ένας ανθρωπιστικός διάδρομος θα ανοίξει από τη Μαριούπολη κατά μήκος δύο διαδρομών προς το έδαφος της Ρωσίας και το Zaporozhye.
Η Ρωσία προτείνει στην Ουκρανία μέχρι τις 03:00 ώρα Μόσχας στις 8 Μαρτίου να συμφωνήσουν για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους.
«Η εν λόγω δήλωση θα πρέπει να τεθεί αμέσως υπόψη της ουκρανικής πλευράς (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ουκρανίας Vereshchuk Irina Andreevna) και να προταθεί έως τις 03:00 (ώρα Μόσχας) στις 8 Μαρτίου 2022 για να συμφωνηθεί για τις υποδεικνυόμενες διαδρομές και την ώρα έναρξης των ανθρωπιστικών διαδρόμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνεχής επικοινωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εκκένωση αμάχων θα καθιερωθεί από τις 09:30 ώρα Μόσχας στις 8 Μαρτίου.
«Για τον σκοπό της πρακτικής εφαρμογής των μέτρων για την εκκένωση αμάχων και ξένων πολιτών κατά μήκος συμφωνημένων διαδρομών κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής επιχείρησης, από τις 09:30 ώρα Μόσχας στις 8 Μαρτίου, καθιερώνεται συνεχή επικοινωνία μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς για την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της εκκένωσης αμάχων και ξένων πολιτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρχηγείου.

Η ρωσική δήλωση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στα ρωσικά και τα αγγλικά θα κοινοποιηθεί αμέσως στις ξένες πρεσβείες, στις αρμόδιες δομές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς μέσω όλων των διαθέσιμων πηγών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης.

Το σχέδιο εκκένωσης

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις οργάνωσαν την εκκένωση περισσότερων από 173.000 ανθρώπων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 44.000 παιδιών, ανέφερε το αρχηγείο.
«Χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας, η ρωσική πλευρά έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποσύρει 173.773 άτομα από τις ζώνες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από τις Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ της Ουκρανίας στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων 44.187 παιδιών, καθώς και 19.969 μονάδες προσωπικών οχημάτων».

Διευκρίνισε ότι επί του παρόντος αυτοί οι πολίτες της Ουκρανίας βρίσκονται σε κέντρα προσωρινής διαμονής, σε ξενοδοχεία και οικοτροφεία, τα παιδιά πήγαν σε σχολεία, νηπιαγωγεία.

«Παρά την ανεύθυνη στάση της ουκρανικής πλευράς για τη ζωή και την υγεία των απλών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τα επόμενα βήματα για να αποσύρει τον άμαχο πληθυσμό από όλους τους οικισμούς που έχουν υποστεί ανθρωπιστική καταστροφή.

Πάνω από 2 εκατ αναχωρούν

Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν στις επίσημες ρωσικές αρχές ζητώντας να απομακρυνθούν από την Ουκρανία, ανέφερε το συντονιστικό αρχηγείο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες συνεχείς εκκλήσεις των ξένων πρεσβειών, καθώς και τα πολυάριθμα άμεσα αιτήματα πολιτών της Ουκρανίας για εκκένωση σχεδόν από όλους τους οικισμούς (τέτοιες εκκλήσεις τεκμηριώθηκαν μόνο από τις 5 Μαρτίου έως τις 7 Μαρτίου στις επίσημες δομές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο Διατμηματικό Αρχηγείο Συντονισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Ανθρωπιστική Αντίδραση στην Ουκρανία περισσότερα από 2 εκατομμύρια (2.000.417), έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν εξαρτάται μόνο από την ουκρανική πλευρά.
«Λόγω της αφερεγγυότητας και της αδυναμίας της ουκρανικής πλευράς να διασφαλίσει τη λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, η κατάσταση σε μεγάλο αριθμό οικισμών σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ουκρανίας, κυρίως σε μεγάλες πόλεις: Κίεβο, Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη, επιδεινώνεται ραγδαία και έχει αποκτήσει χαρακτήρα ανθρωπιστικής καταστροφής».

Τι συνέβη στον τρίτο γύρο συνομιλιών

Ο τρίτος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, που διεξήχθη στη Λευκορωσία, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δήλωσαν εκπρόσωποι τόσο της Μόσχας όσο και του Κιέβου.

Ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vl. Medinsky, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ότι «οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν» και ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχουν αποτελέσματα που βελτιώνουν την κατάσταση».

Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ενώ υπήρξαν θετικές εξελίξεις στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

  • Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από τις περιοχές μάχης, που συζητήθηκαν, θα αρχίσουν να λειτουργούν στις 8 Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι του Κιέβου διαβεβαίωσαν γι' αυτό τους Ρώσους αντιπροσώπους, οι οποίοι "έθεσαν το ερώτημα κενό".
  • Την ίδια στιγμή, ο βοηθός του προέδρου συνδέει τα προβλήματα με το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός στο έδαφος δεν ακολουθεί τις εντολές της διοίκησης και των αρχών. Ο Podolyak είπε σε ένα βίντεο στο Twitter ότι τα μέρη συμφώνησαν σε ορισμένες αλλαγές στα logistics που θα καθιστούσαν δυνατή την αποτελεσματικότερη βοήθεια των αμάχων, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

Το πρωί στις 7 Μαρτίου 2022, ο ρωσικός στρατός άνοιξε διαδρόμους για εξόδους από το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι και τη Μαριούπολη, αλλά η έξοδος αμάχων διακόπηκε.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Irina Vereshchuk χαρακτήρισε την επιλογή που πρότεινε η Μόσχα «απαράδεκτη».

Πολιτική διευθέτηση

  • Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας πέτυχαν «συγκεκριμένες συμφωνίες, έργα και προτάσεις» μαζί τους στο Belovezhskaya Pushcha, ελπίζοντας να υπογράψουν «τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο» για ορισμένα από τα θέματα που είχαν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής, είπε ο Medinsky. Ωστόσο, η ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε αυτά τα έγγραφα "για μελέτη στο σπίτι."
  • Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, οι διαβουλεύσεις "για το βασικό πολιτικό μπλοκ της διευθέτησης μαζί με κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας" θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.
  • Οι ρωσικές προτάσεις, όπως είπε ο Leonid Slutsky, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, περιελάμβαναν «και πολιτικές πτυχές, ζητήματα αποναζοποίησης και ζητήματα της ρωσικής γλώσσας και, φυσικά, οτιδήποτε σχετίζεται με το ουδέτερο καθεστώς, την αποστρατικοποίηση. Τόνισε ότι η θέση της Μόσχας σε αυτά τα θέματα «δεν αποτελεί κάποιου είδους βάση για περαιτέρω διαβουλεύσεις, αλλά μια απολύτως ακλόνητη βάση».
  • Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος Υπηρέτης του Λαού στην Ουκρανία, Ντέιβιντ Αραχαμία, ο οποίος επίσης συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για σχεδόν όλα τα ζητήματα, εκτός από το καθεστώς της Κριμαίας και τις δημοκρατίες του Donbass.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναγνώρισή τους είναι «απαράδεκτη για την ουκρανική κοινωνία».

  • Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι απαιτεί αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Σύντομα ο τέταρτος γύρος

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας θα συνεχιστούν και η Ρωσία ελπίζει ότι θα γίνουν «πιο ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός», είπε ο Medinsky.
Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν ακόμη καθορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες και τόπο της συνάντησης, αλλά, σύμφωνα με τον Slutsky, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία στο εγγύς μέλλον.
Ο βουλευτής σημείωσε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι εύκολη και θα πάρει χρόνο: Θα απαιτηθεί χρόνος για κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Zelensky: Θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα.
«Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στη Λευκορωσία, θα ήθελα να πω ο τρίτος και τελευταίος, αλλά είμαστε ρεαλιστές.
Επομένως, θα μιλήσουμε, θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι να βρούμε έναν τρόπο να πούμε στον λαό μας έτσι θα πετύχουμε την ειρήνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης