Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iσχυρές πιέσεις στη Wall Street, με το βλέμμα στην Ουκρανία - Στο -2,4% ο S&P 500, o Nasdaq -3% - Απώλειες -1,6% ο DAX

Iσχυρές πιέσεις στη Wall Street, με το βλέμμα στην Ουκρανία - Στο -2,4% ο S&P 500, o Nasdaq -3% - Απώλειες -1,6% ο DAX
Απώλειες στη Wall...

Πτώση σημειώνουν οι μεγαλύτεροι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους, πλέον, στον δ' γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Michaylo Podoliak, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Podoliak ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.
«Η αγορά μετοχών παλεύει με ένα μεγάλο σοκ σε ό,τι αφορά την προσφορά εμπορευμάτων, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η όλη κατάσταση θα μπορούσε να μετατραπεί σε στασιμοπληθωριστικό σοκ» δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics, προσθέτοντας: «Οι μετοχές θα… κλειδώσουν τις αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου και τις προοπτικές σε ό,τι αφορά το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία». 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -1,95%, στις 32.960 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί -2,5%, στις 4.220 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq διολισθαίνει -2,95%, στις 12.920 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 35 μονάδες. 
 
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες συνεχίζουν στο μεταξύ να οδηγούν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot ενισχύεται 0,3% σήμερα, ενώ η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ κερδίζει έξι μονάδες βάσης στο 1,79%. 

Στα εμπορεύματα, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά στις ασιατικές αγορές, καθώς αρκετοί επενδυτές καταφεύγουν στο πολύτιμο μέταλλο θεωρώντας το ασφαλές, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία.
Νέα ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού.
Η τιμή του αλουμινίου ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 δολαρίων ο τόνος και του χαλκού ανήλθε σε ιστορικό ποσοστό, 10.845 δολάρια ο τόνος.
Παράλληλα, συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι τους οι τιμές του πετρελαίου, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και οι καθυστερήσεις στην πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές τροφοδότησαν στενούς φόβους για την προσφορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τύπου Brent εκτινάχθηκαν 12,61 δολάρια ή 10,6% στα 130,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 10,41 δολάρια ή 9%, στα 126,09 δολάρια.

Eντείνεται η πίεση στις ευρωαγορές

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 2% στις 12.834 μονάδες, από πτώση σχεδόν 5% στις πρωινές συναλλαγές.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,40%, στις 6.960 μονάδες.
Στις 5.982 μονάδες με πτώση 1,3% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1% στις 22.217 μονάδες.
ασδφφασδαεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.JPG
Κλειστό έως τις 8 Μαρτίου θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 136,5 έναντι του δολαρίου.
Στο Τόκιο,ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 746,06 μονάδων (–2,94%), στις 25.221,41 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix με πτώση 50,91 μονάδων (–2,76%), στις 1.794,03 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το γερμανικό bund στο -0,0905% από -0,1010%.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,576% από 1,523%.

Ρεκόρ από το 2008


Τα ενδοημερήσια υψηλά της Δευτέρας πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν και για τα δύο συμβόλαια τον Ιούλιο του 2008, όταν το Brent έφτασε τα 147,50 δολάρια το βαρέλι και το WTI άγγιξε τα 147,27 δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διερευνούν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε ο Blinken την Κυριακή και ο Λευκός Οίκος συντονίστηκε με βασικές επιτροπές του Κογκρέσου προχωρώντας στη δική τους απαγόρευση.
«Ένα μποϊκοτάζ θα ασκούσε τεράστια πίεση στην προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει ήδη αισθανθεί τον αντίκτυπο της αυξανόμενης ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές της CMC Markets.
«Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα, με μια κίνηση προς τα 150 δολάρια το βαρέλι δεν αποκλείεται».
«Μια τέτοια κίνηση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις παγκόσμιες οικονομίες, ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες να συζητούν πόσο γρήγορα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αυξήσεις επιτοκίων».
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά 67% από την αρχή του 2022, μαζί με άλλα εμπορεύματα, εγείροντας ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τον στασιμοπληθωρισμό.
Η Κίνα, η Νο. 2 οικονομία στον κόσμο, στοχεύει ήδη σε βραδύτερη ανάπτυξη 5,5% φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης