Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απορρίπτει το Κίεβο πρόταση Μόσχας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους - Οδηγούσαν άμαχους Ουκρανούς σε Ρωσία, Λευκορωσία

Απορρίπτει το Κίεβο πρόταση Μόσχας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους - Οδηγούσαν άμαχους Ουκρανούς σε Ρωσία, Λευκορωσία
Για εντελώς ανήθικη πρόταση κάνει λόγο το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αδυναμία εύρεσης έστω και της ελάχιστης συνεννόησης έτσι ώστε να καταφέρουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στις πόλεις που δέχονται το σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού να τις εκκενώσουν με ασφάλεια επιδεικνύουν Κίεβο και Μόσχα.
Σήμερα Δευτέρα 7/3, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως προτείνει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε οι κάτοικοι του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Σούμι και της Μαριούπολης να μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από τις πόλεις.
Η ρωσική πρόταση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προβλέπει ότι οι άμαχοι από το Κίεβο θα οδηγηθούν στη Λευκορωσία και αυτοί από το Χάρκοβο θα κατευθυνθούν στη Ρωσία.
Όσον αφορά τους άμαχους από τη Μαριούπολη – εκτιμάται ότι περίπου 200.000 πολίτες είναι εγκλωβισμένοι - και τη Σούμι, αυτοί θα οδηγηθούν σε άλλες ουκρανικές πόλεις.
Ωστόσο, το Κίεβο απέρριψε την πρόταση χαρακτηρίζοντας την εντελώς ανήθικη και μη αποδεκτή.
10_8.jpg

Έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι θα ανοίξει έναν διάδρομο μεταξύ του Κιέβου και της λευκορωσικής πόλης Γκόμελ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα ενώ δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.
Επιπλέον, ένας ακόμα διάδρομος θα ξεκινά από το Χάρκοβο ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ ενώ δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι, ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ και ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία.

Χρήση drones

Μάλιστα αναφερόταν πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης, υποστηρίζοντας πως «οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά».
Υπενθυμίζεται πως δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Αντίδραση Ουκρανίας - Εντελώς ανήθικη η πρόταση

Η νέα ρωσική πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η Ουκρανία χαρακτήρισε παντελώς ανήθικη την πρόταση της Ρωσίας, με την αντίδραση να εστιάζει στο ότι η ρωσική πρόταση προβλέπει πως οι άμαχοι από το Κίεβο και το Χάρκοβο θα κατευθυνθούν στη Ρωσία και στη Λευκορωσία.
«Θα έπρεπε να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να αφήσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν στην ουκρανική επικράτεια.
Αυτή είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία.
Ο πόνος των ανθρώπων χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα» υποστήριξε ο Alexey Arestovich, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος υποστήριξε πως οι Ουκρανοί θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν πού θα πάνε, αν και τους συμβούλευσε να μην καταφύγουν στη Ρωσία.

Τι λέει η Γαλλία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων έρχεται ύστερα από αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Ωστόσο, το Παρίσι ανακοίνωσε πως ο Macron ουδέποτε ζήτησε από τον Putin να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους Ουκρανούς πολίτες που να οδηγούν στη Ρωσία.

www.bankingnwes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης