Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για παγκόσμια διατροφική κρίση - Περιορίζει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων η Ουκρανία

Φόβοι για παγκόσμια διατροφική κρίση - Περιορίζει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων η Ουκρανία
Πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου
Σχετικά Άρθρα
Εντείνεται η ανησυχία για το ξέσπασμα μίας παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ουκρανικές αρχές να ανακοινώνουν περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων, την ώρα που οι τιμές καταγράφουν ράλι.


Ουκρανία: Περιορισμοί στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων

Περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 επέβαλε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, εν μέσω ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο απόφαση των αρχών.
Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή το βράδυ, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.
Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.
Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, όμως η ρωσική εισβολή διαταράσσει τις εξαγωγές και απειλεί την παραγωγή. Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγές χώρες γεωργικών πρώτων υλών.
Ήδη η τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

«Άλμα» 24,1% στις τιμές των τροφίμων τον Φεβρουάριο

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τη μαζική άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και το υψηλότερο κόστος για τα σιτηρά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η εν λόγω αύξηση των τιμών των τροφίμων έρχεται καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε στις αγορές εμπορευμάτων σημαντικε΄ς αναταράξεις, κάτι που δείχνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται και μπορεί να πυροδοτήσουν γεγονότα αναλογα της «Αραβικής Άνοιξης».

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ήταν κατά μέσο όρο 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε εκρηκτική αύξηση 24,1%.

Πληθωρισμός και τιμολόγηση των ελλείψεων

Ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Goldman, Jeffrey Currie, προειδοποίησε πρόσφατα ότι δεν έχει δει ποτέ τις αγορές εμπορευμάτων να τιμολογούν τις δυνητικές ελλείψεις όπως τωρα.
Η αναστάτωση των παγκόσμιων αγορών τροφίμων πιθανότατα σημαίνει ότι η ιστορία του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, καθώς οι τιμές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν υψηλότερες. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, τις τιμές και στις ήδη επιβαρυμένες αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο Malpass είπε ότι η εισβολή έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, κάτι που αποτελεί «πραγματική προοπτική» για όσους ζουν σε αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, επειδή περισσότεροι από τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών τους αφιερώνονται στην αγορά τροφίμων.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να προσαρμοστούμε αρκετά γρήγορα στην απώλεια της προσφοράς από την Ουκρανία και τη Ρωσία, και έτσι αυτό αυξάνει τις τιμές».

Συμβολή της ενεργειακής κρίσης

Ο οικονομολόγος του FAO Upali Galketi Arachilage δήλωσε ότι οι ανησυχίες για την κατάσταση των καλλιεργειών και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας του γιατί οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται στα ύψη.
«Μια πολύ μεγαλύτερη ώθηση για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων προέρχεται, από τους τομείς της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες τείνουν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών τροφίμων, αποθαρρύνοντάς τους να επενδύσουν και να επεκτείνουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Arachilage.

Κοινωνικές αναταραχές

Ο Albert Edwards της SocGen, προέβλεψε πριν από δύο χρόνια κλυδωνισμούς στις τιμές των γεωργικών προϊόντων και πώς αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια άλλη Αραβική Άνοιξη.
Καθώς επίκειται μια επισιτιστική κρίση, η πρόβλεψη του Edwards για έναν ακόμη γύρο κοινωνικής αναταραχής λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσε να πλησιάζει καθώς οι τιμές των τροφίμων είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης