Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νάρκες μεγατόνων στους ασφαλιστές πιστώσεων βάζει η Ρωσία

Νάρκες μεγατόνων στους ασφαλιστές πιστώσεων βάζει η Ρωσία

Η ενεργοποίηση ρήτρας πολέμου σώζει «ζωές»

Σχετικά Άρθρα
Νάρκες μεγατόνων βάζει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας στους ασφαλιστές πιστώσεων.
Η πορεία των ασφαλιστών πιστώσεων έχει βγει εκτός χάρτου με το οποιοδήποτε στραβοπάτημα τους να είναι ικανό να τινάξει τους προϋπολογισμούς τους στον αέρα.
Την ίδια στιγμή η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται στην δίνη των κυρώσεων, των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων και εκπατρισμών γεγονός που φρενάρει την ασφάλιση των εμπορικών πιστώσεων.

Θριαμβολογούν σε συντρίμμια – πάγος στο εμπόριο από τους ασφαλιστές

Το γινάτι του πολέμου έχει βγάλει τα μάτια της Ρωσίας με τις περισσότερες Ρώσικες εμπορικές εταιρείες να μην μπορούν να δραστηριοποιηθούν καθώς οι ασφαλιστές εμπορικών πιστώσεων έχουν κλείσει τα όρια των καλύψεων.
Και ενώ οι πολεμικές συρράξεις παραμένουν με τους Ρώσους να θριαμβολογούν για τις νίκες τους επί των Ουκρανών, το κλείσιμο των ορίων ασφάλισης χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την διαλυμένη κατάσταση στην οικονομία της Ρωσίας .

Ψάχνουν το wording

Και ενώ οι αφερεγγυότητες, οι καθυστερήσεις πληρωμών στην και οι πτωχεύσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, το μεγάλο βραχυκύκλωμα δημιουργήθηκε στην ασφαλιστική αγορά με την πτώχευση διαχειριστή του αγωγού NordStream2 .
Η πτώχευση αυτή έχει προκαλέσει βαρύ πονοκέφαλο στους ασφαλιστές οι οποίοι αυτή την στιγμή ψάχνουν για διέξοδο καθώς θα κληθούν να αποζημιώσουν προμηθευτές και όσους είχαν στα χέρια τους συμβόλαιο ασφάλισης κατά κινδύνων.
Πηγές του ΒΝ από την αγορά μεσιτείας ασφαλίσεων που γνωρίζουν πολύ καλά τους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τονίζουν ότι θα πρέπει οι ασφαλιστές πιστώσεων σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές να ενεργοποιήσουν την ρήτρα πολέμου και να πράξουν ότι ακριβώς έγινε και με τον κορωνοϊό όπου αλλάχτηκε το wording των συμβολαίων.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπράξουν με τις ασφαλιστικές για να καθορίσουν τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.
Κανείς ωστόσο μέχρι σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές, δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η μετέπειτα πορεία των ασφαλιστών πιστώσεων.
«Σίγουρα τονίζουν οι ζημιές και τα claims που θα συγκεντρώσουν δεν θα είναι μόνο από τις δύο πληττόμενες χώρες, αλλά από όλη την Ευρώπη ενώ ποσθέτουν ότι ο αντίκτυπος του πολέμου σε επίπεδο αφερεγγυοτήτων ενδεχομένως να πιάσει και την χώρα μας».

Ασφάλιστρα στο 2% της αξίας των νέων δεξαμενόπλοιων για πλεύσουν στην Μαύρη Θάλασσα

Οι τιμές των ασφαλιστικών προϊόντων αυξάνονται διαρκώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερες πολεμικές συγκρούσεις.
Είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές και στα πλοία με ρότα την Μαύρη Θάλασσα της Ουκρανίας.
Οι ασφαλιστές όπως η αγορά των Lloyds του Λονδίνου για να ασφαλίσουν πλοία που πλέουν σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας όπως είναι το Novorossiysk χρεώνουν ασφάλιστρο έως και 2% της αξίας ενός δεξαμενόπλοιου νέας κατασκευής, που αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 δολάρια για 10 ημέρες κάλυψης.
Μεγάλη είναι η κινητικότητα και στις ασφαλίσεις πολιτικού κινδύνου όπου ο μηχανισμός της ενεργοποιείται για ζημιές από κυβερνητικές ενέργειες όπως απαλλοτρίωση και αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης