Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Δικτάτορας ο Putin – Πιο απομονωμένος από ποτέ – Εάν δεν πληρώσει το τίμημα, θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος

Biden: Δικτάτορας ο Putin – Πιο απομονωμένος από ποτέ – Εάν δεν πληρώσει το τίμημα, θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος
Κλείνουν τον εναέριο χώρο τους οι ΗΠΑ σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη - Μήνυμα στους Ρώσους ολιγάρχες
Σχετικά Άρθρα

Δικτάτορα χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος υποστήριξε πως αν δεν πληρώσει τώρα το τίμημα, τότε θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος, προειδοποιώντας τον παράλληλα ότι δεν ξέρει τι τον περιμένει.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ένωσης» ο Biden υποστήριξε ότι ο Putin είναι «πιο απομονωμένος από ποτέ», επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις» και έστειλε σαφές μήνυμα στους Ρώσους ολιγάρχες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα κατασχέσουν «τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη» τους, που απέκτησαν – όπως είπε - διαπράττοντας «εγκλήματα» που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχηματίζει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να «καταδιώξει».

Κόστος για όλο τον πλανήτη

«Το γεγονός ότι ο ρώσος δικτάτορας εισέβαλε σε ξένη χώρα έχει κόστος για όλο τον πλανήτη.
Ο Putin είχε άδικο.
Ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν ενωμένοι.
Ο Ρώσος πρόεδρος νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν.
Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό» υποστήριξε ο Biden αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη οι Δημοκρατίες έναντι των αυταρχικών καθεστώτων.
«Οι Δημοκρατίες φάνηκαν πιστές στο ραντεβού κι ο κόσμος επέλεξε καθαρά την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας» είπε ο Biden, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας αυτός θα «πάρει καιρό».

Νόμιζε ότι θα έκανε περίπατο

«Ο Vladimir Putin πιθανόν πίστευε πως θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία» και ο κόσμος θα έπεφτε τ’ ανάσκελα.
Αντί γι’ αυτό, συνάντησε έναν τοίχο δύναμης που δεν τον φανταζόταν.
Συνάντησε τον ουκρανικό λαό.
Από τον πρόεδρο Zelensky ως τον κάθε Ουκρανό, το θάρρος και η αποφασιστικότητά τους εμπνέουν τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «αν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος».
«Ο Putin μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με άρματα μάχης, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει την καρδιά, την ψυχή του ουκρανικού λαού.
Δεν θα σβήσει ποτέ την αγάπη του για την ελευθερία» υποστήριξε ο Biden.

Δεν ξέρει τι του έρχεται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου, το συμπέρασμα θα είναι ότι ο πόλεμος του Putin στην Ουκρανία άφησε τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ισχυρό» ενώ εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν έχει ιδέα τι έρχεται».
Όπως είπε, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια, αναφέροντας πως αν και η Ρωσία του Putin σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών, θα το πληρώσει ακριβά «μακροπρόθεσμα» καθώς η διμερής ένταση έχει φθάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στο επίκεντρο και ο πληθωρισμός

Πέρα από τις εξελιξεις στην Ουκρανία, ο Biden αναφέρθηκε και σε εσωτερικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα του ο έλεγχος του πληθωρισμού.
Επιπλέον, ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα, «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά.
«Ένας τρόπος να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός είναι να μειωθούν οι μισθοί και να φτωχύνουν οι Αμερικανοί.
Έχω καλύτερο σχέδιο.
Αντί να είμαστε εξαρτημένοι από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό, ας παράγουμε στις ΗΠΑ» είπε ο Biden, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση της παραγωγής αμερικανικών επιχειρήσεων.
«Το ζητούμενο είναι περισσότερες δουλειές που μπορούν να δώσουν καλό μισθό.
Αντί να είμαστε εξαρτημένοι από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό να φτιάχνουμε ό,τι χρειαζόμαστε στην Αμερική (...).
Το σχέδιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μειώσει τα κόστη και θα μικρύνει το έλλειμμα» υποστήριξε ο Αμερικάνος πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι «θα έχουμε μια δεκαετία ολόκληρη αφιερωμένη στις υποδομές», ότι «θα δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας», θα «εκσυγχρονιστούν δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια» κ.λπ., κάτι που χαρακτήρισε απαραίτητο προκειμένου η χώρα να «αντέξει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Δεν μας διαφεντεύει πλέον ο κορωνοϊός

Αναφερόμενος στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, είπε ότι η υγειονομική κρίση «δεν χρειάζεται πια να διαφεντεύει τις ζωές μας», καθώς η χρήση χειρουργικής μάσκας είναι πλέον προαιρετική στις περισσότερες περιοχές της χώρας - όπως ήταν επίσης χθες στο Καπιτώλιο, στην ομιλία του αμερικανού προέδρου.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον του ιού αυτού, όπως κάνουμε και με τις άλλες ασθένειες.
Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για τις νέες παραλλαγές και την εξάπλωση του SARS-CoV-2 καθώς δεν μπορώ να σας υποσχεθώ πως δεν θα έρθει κάποια νέα παραλλαγή» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του

Πάντως και παρά τις προσπάθειες του, ο Biden δεν καταφέρνει να πάρει την κοινή γνώμη με το μέρος του.
Η δημοτικότητα του έχει κατρακυλήσει κάτω από το 40%, τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για τις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, στις οποίες δεν αποκλείεται να χάσουν την οριακή πλειοψηφία που έχουν σήμερα στο Κογκρέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης