Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπουργικό συμβούλιο: Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία, ΕΝΦΙΑ, τουρισμό και… προβληματισμός για Τουρκία

Υπουργικό συμβούλιο: Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία, ΕΝΦΙΑ, τουρισμό και… προβληματισμός για Τουρκία
EΝΦΙΑ, τουρισμός και οι κρίσιμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο
Σχετικά Άρθρα

Σε μία προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Τετάρτη 2/3 στις 11.00 π.μ.
Το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου θα είναι το νομοσχέδιο για το νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ και τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης την έχει κατατάξει ως ένα φιλολαικό μέτρο που θα ελαφρύνει το εισόδημα των πολιτών από τον φόρο για τα ακίνητα.

EΝΦΙΑ, τουρισμός και οι κρίσιμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, το κρίσιμο θέμα που θα απασχολήσει τον Πρωθυπουργό είναι το ζήτημα της Ουκρανίας, η περαιτέρω στάση της Αθήνας καθώς και οι επιπτώσεις που θα έχει η ελληνική οικονομία.
Όσον αφορά το τελευταίο, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναφέρει την μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστεί το ΑΕΠ της χώρας από την αύξηση του φυσικού αερίου (30-35%).
Για κάθε 10 δολάρια αύξησης το ΑΕΠ της χώρας θα μειώνεται κατά 600 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σημειώνεται η αύξηση της τιμής των σιτηρών και δημητριακών θα επιφέρει ένα χτύπημα για το ελληνικό νοικοκυριό.
Τέλος, στον κλάδο του τουρισμού που υπολόγιζε να επαναλάβει την επίδοση των 600.000 ρώσων τουριστών του 2019 δηλαδή περίπου 0,5 δισ ευρώ από τουριστικές εισπράξεις, τώρα όλα είναι στον αέρα.
Επειδή, βλέπουν ότι επιβαρύνεται κατά πολύ ο προϋπολογισμός και αποδυναμώνονται οι προβλέψεις, η μόνη σημαντική βοήθεια θα ήταν να ισχύσει η πρόταση για νέα δημοσιονομική χαλάρωση στην Ε.Ε και το 2023.

Η στάση της Αθήνας στο ρωσοουκρανικό πόλεμο και το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας

Η στάση της Αθήνας απέναντι στον ρωσοουκρανικό πόλεμο συνάντησε αντιδράσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο – κυρίως ως προς την αποστολή στρατιωτικού υλικού- και αυτό προβλημάτισε το κυβερνητικό επιτελείο.
Το κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να παραμείνει στον πυρήνα της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενες κινήσεις αμφισβήτησης της Τουρκίας εκμεταλλευόμενη πιθανόν μία αναθεωρητική στρατηγική όπως η Ρωσία.
Όπως επίσης, θεωρεί το πρωθυπουργικό μέγαρο ότι οι δύο βάρκες που πατάει η Τουρκία (Ρωσία-ΝΑΤΟ) θα δημιουργήσουν θέμα.
Ήδη η Τουρκία έχει επισημάνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, δημιουργώντας αισθήματα θυμού αλλά και προβληματισμού για την μελλοντική στάση της στην περιοχή.
Αν και υπάρχει η πιθανότητα αυτή η αρχική της δήλωση να είναι ένα πλαίσιο για να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της.

Προετοιμασία για την συνάντηση των ΥΠΕΞ στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 σε μία συνεδρίαση που θα φέρει στην επιφάνεια όλες τις πραγματικές διαθέσεις των χωρών.
Μητσοτάκης - Δένδιας, παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από ΜΜΕ και αντιπολίτευση, επισημαίνουν ότι οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές και προετοιμάζουν την στάση της Ελλάδας την Παρασκευή.
Ήδη αποκλείστηκε ο εναέριος χώρος στην Θράκη, στο νομό Έβρου προκειμένου να μην μπορούν εναέρια μέσα να βλέπουν την κίνηση του αμερικανικού στρατού.
Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η Τουρκία παίζει ένα ρόλο «διπλού πράκτορα» στην περιοχή.
Έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου όταν ήδη είχαν μπει στα ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα και ενδεχομένως με τις κινήσεις να θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων.

Τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο

Κατά τ’ άλλα στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πέρα από τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο θα συζητηθούν:
– Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών:
α) Ο νέος ΕΝΦΙΑ – Μείωση ΕΝΦΙΑ με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
β) Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών.
γ) Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.
δ) Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ε) Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης – Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
– Εισήγηση από τον υπουργό υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για την υπαγωγή απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
– Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για την ανανέωση θητείας Έλληνα Δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Εισήγηση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Διεθνούς Αναπτυξιακής Πολιτικής.
– Εισήγηση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης