Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Απελευθερώνει 60 εκατομμύρια βαρέλια από αποθέματα για να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Απελευθερώνει 60 εκατομμύρια βαρέλια από αποθέματα για να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προτίθεται να απελευθερώσει και να διαθέσει 60 εκατομμύρια βαρέλια από αποθέματα σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα
Tην αποδέσμευση και διάθεση αποθεμάτων πετρελαίου συμφώνησαν οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε το αργό πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προτίθεται να διαθέσει 60 εκατομμύρια βαρέλια από αποθέματα σε όλο τον κόσμο.
Το ήμισυ της ποσότητας θα προέλθει από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ και το υπόλοιπο από χώρες-μέλη της Ευρώπης και της Ασίας, προσθέτουν. Πρόκειται για τη δεύτερη διάθεση από τα αμερικανικά αποθέματα αργού μέσα σε λίγους μήνες, καθώς το αυξανόμενο κόστος καυσίμων μετατρέπεται με τη σειρά του σε αυξανόμενο πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Biden.
Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, διευκρινίζει το Bloomberg.

Νωρίτερα οι τιμές του αργού είχαν ξεπεράσει τα 105 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του αργού ξεπέρασαν τα 105 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο για πρώτη φορά από το 2014, υπό τον φόβο ότι ο εφοδιασμός με ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσε να διακοπεί είτε λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία είτε λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Το ράλι των τιμών οδηγεί σε έκρηξη του πληθωρισμού, απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη και αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η ρωσική επιθετικότητα τρομάζει μια αγορά που ήδη πιέζεται ύστερα από τη δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω πανδημίας, σ' ένα περιβάλλον υποεπενδύσεων και ταραχών σε όλο τον κόσμο.
Η παρέμβαση από πλευράς ΙΕΑ έρχεται αφότου ο συνασπισμός ΟΠΕΚ+, του οποίου ηγούνται η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αγνόησε την περυσινή ενθάρρυνση του Biden να επιταχυνθεί η αύξηση των προμηθειών.
Ο Οργανισμός συνέρχεται ξανά την Τετάρτη για να συζητήσει τα σχέδια παραγωγής για τον Απρίλιο.
Το Ριάντ δεν θεωρεί τις αγορές βρίσκονται υπό ασφυξία, ώστε να επιταχύνει την αποκατάσταση της παραγωγής που σταμάτησαν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εξάλλου, πολλά άλλα μέλη της συμμαχίας των 23 δεν θα μπορούσαν να αυξήσουν τις προμήθειες γρηγορότερα, ακόμα κι αν το επέλεγαν, εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων και της αστάθειας.

Κίνδυνος για το Biden η άνοδος των τιμών της βενζίνης, εν όψει ενδιάμεσων εκλογών

Η άνοδος των τιμών της βενζίνης αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τον Biden, ο οποίος αντιμετωπίζει ενδιάμεσες εκλογές βλέποντας ολίσθηση των ποσοστών του. Ηδη απέτυχε να τιθασεύσει το κόστος των καυσίμων με την απελευθέρωση αργού από τα αποθέματα που ανακοινώθηκε πέρυσι.
Είναι η πρώτη φορά που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχωρά σε απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου μετά τον εμφύλιο της Λιβύης το 2011.
Επιβιώνουν απόηχοι αυτής της κρίσης στο σήμερα: το Ριάντ ήταν απρόθυμο να ανοίξει τις κάνουλες πριν από μια δεκαετία για να αντισταθμίσει τη διαταραχή που προκλήθηκε από την εξέγερση κατά του Moamar Kadafi, όταν ο Οργανισμός ωθήθηκε σε δράση.
Πρόκειται για μόλις την τέταρτη αντίστοιχη επέμβαση στην ιστορία πέντε δεκαετιών του Δεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Οι προηγούμενες αποδεσμεύσεις αποθεματικών έγιναν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου του 1991 και της επίθεσης των τυφώνων Ρίτα και Κατρίνα το 2005.
Τα 30 μέλη του IEA, που προέρχονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης