Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς δεύτερη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Σε κλοιό το Κίεβο - Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Ζelensky σε ΕΕ: Στηρίξτε μας

Προς δεύτερη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Σε κλοιό το Κίεβο - Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Ζelensky σε ΕΕ: Στηρίξτε μας
Έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου η Τουρκία - Τεράστια συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων βόρεια του Κιέβου
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μια δεύτερη εισβολή στην Ουκρανία και μια μεγάλη έφοδο στο Κίεβο φαίνεται πως ετοιμάζει για τις επόμενες ώρες η Ρωσία, τη στιγμή που παραμένει ανοιχτός ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων -πιθανότατα αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου- μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση και να μπει ένα τέλος στη ρωσική εισβολή που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 αμάχους.
Από τις χθεσινές πρώτες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας δεν προέκυψε κάτι θετικό, πέρα μόνο από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ανανέωσαν τη συνάντηση τους.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου ενώ παράλληλα μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη και από την Άπω Ανατολή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του Donetsk έχουν φτάσει στα σύνορα της περιοχής και ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχει πλέον πρόσβαση στη θάλασσα του Αζόφ.

Ο πρόεδρος Putin, αν και έχει απομονωθεί διεθνώς και έχει καταφέρει να ενώσει όσο ποτέ άλλοτε τη Δύση, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στο σχέδιο του για κατάληψη του Κιέβου και του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Άλλωστε το Κρεμλίνο διαμηνύει πως οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και της οικονομίας της δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στρατηγική της Μόσχας ενώ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoigu υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα σταματήσει έως ότου επιτύχει τους στόχους του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος πιστώνεται ότι παραμένει στο Κίεβο και προβάλλει ισχυρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα, ζήτησε από τη Δύση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά των ρωσικών αεροσκαφών, αίτημα που οι ΗΠΑ απέρριψαν κατηγορηματικά, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, κάτι που σημαίνει πως κανένα πολεμικό πλοίο δεν μπορεί πλέον να περάσει από τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα, με τον πρόεδρο Erdogan να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Ρωσία: Θα χτυπήσουμε στόχους στο Κιέβο, να φύγουν οι άμαχοι

Δύσκολο προμηνύεται η νύχτα στο Κίεβο, καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε προειδοποίηση στους πολίτες της πρωτεύουσας, με την οποία γνωστοποιεί πως πρόκειται να χτυπήσει συγκερκιμένους στόχους.
Όπως μεταδίδει το BBC, σε δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης 1 Μαρτίου 2022, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» εναντίον «τεχνολογικών κέντρων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του 72ου κύριου κέντρου PsyOps στο Κίεβο».
«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα χτυπήματα πραγματοποιούνται για να «αποτρέψουν επιθέσεις πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας».

Ο δήμαρχος του Κιέβου λέει ότι ο «εχθρός βρίσκεται στα περίχωρα» της ουκρανικής πρωτεύουσας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN, ο δήμαρχος του Κιέβου, προειδοποίησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι «ο εχθρός βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας», προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός «ετοιμάζεται να υπερασπιστεί το Κίεβο».
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας, μάχονται ηρωικά για τη γη μας», δήλωσε ο Κλίτσκο.


ukraine1.jpg
Έφοδος στο Κίεβο

Απώτερος στόχος του ρωσικού στρατού είναι η κατάληψη του Κιέβου προκειμένου να εξουδετερωθεί η σημερινή ηγεσία της χώρας.
Οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν τα ρωσικά στρατεύματα σε μια απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται σθεναρά.
Πάντως, αναλυτές αναφέρουν πως η ρωσική δραστηριότητα είναι περιορισμένη καθώς περιμένει ενισχύσεις.
Όπως υποστηρίζουν, αν η Ρωσία ενισχύσει τις δυνάμεις της προφανώς η ουκρανική άμυνα δεν θα μπορέσει να αντέξει, αν και είναι πολύ πιθανό ότι θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες στις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν την πόλη.
Πράγματι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια τεράστια στρατιωτική οχηματοπομπή μήκους 64 χιλιομέτρων να βρίσκεται βόρεια του Κιέβου.
Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, ενώ αναφέρεται πως μεγάλη συγκέντρωση χερσαίων δυνάμεων καταγράφεται και στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.
3_118.jpg

2_139.jpg
1_104.jpg
Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Τις άγριες διαθέσεις της η Ρωσία της έδειξε τις τελευταίες 48 ώρες στο Χάρκοβο, το οποίο και βομβάρδισε έντονα με πυραύλους και πυροβολικό.
Μάλιστα η επίθεση με ρουκέτες στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης κατά κυβερνητικών κτηρίων, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου ενώ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δολοφονεί αθώους πολίτες.
«Βάρβαροι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο.
Ο Putin δεν είναι σε θέση να διαλύσει την Ουκρανία.
Διαπράττει περισσότερα εγκλήματα πολέμου από μανία, δολοφονεί αθώους πολίτες.
Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα.
Αυξήστε την πίεση, απομονώστε πλήρως τη Ρωσία» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
Russia just struck Kharkiv’s historic government headquarters in the heart of the city that sits on the edge of Freedom Square. This is what Putin’s “liberation” looks like. Makes me sick to watch this. I was just there last week having coffee with @maria_avdv. https://t.co/jPvvYwh3vH

222_10.jpg
Πολιορκία στην Χερσώνα

Ήδη οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αμάχους, ενώ κατηγορούν τη Μόσχα ότι έκανε χρήση και της θερμοβαρικής βόμβας
Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περικυκλώσει και την πόλη Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας και βόρεια της Κριμαίας και να έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου στην πόλη.
«Η Χερσώνα είναι και παραμένει ουκρανική, η Χερσώνα αντιστέκεται» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο δήμαρχος Igor Kolykhayev, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους.

 

Επίθεση και στη Μαριούπολη

 
Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία ετοιμάζεται και για μια αποφασιστική μάχη στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας με απώτερο στόχο τη Μαριούπολη και ενδεχομένως και τη Ζαπορίζιγια.
Ήδη οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης κάνουν λόγο για σφοδρούς και συνεχείς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.
«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες.
Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις.
Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές, σχολεία, σπίτια.
Υπάρχουν πολλοί τραυματίες.
Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί» ανέφερε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boichenko.

Zelensky στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας

Σε δραματικούς τόνους διεξήχθη η ομιλία του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας» είπε ο Zelensky καταγγέλλοντας τα πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο.
«Δεν μπορώ να πω καλημέρα, καλό απόγευμα ή καλό βράδυ.
Γιατί κάθε μέρα για αρκετούς ανθρώπους, δεν είναι καλή.
Για κάποιους ανθρώπους, αυτή είναι η τελευταία μέρα» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του. «Χάνουμε τους καλύτερους ανθρώπους μας. Τους πιο δυνατούς» πρόσθεσε.
«Πέντε ημέρες εισβολής πλήρους έκτασης από τη Ρωσία.
Δεν διαβάζω το λόγο μου γιατί θέλω να μιλήσω από καρδιάς, σαν πραγματικός άνθρωπος που ζει μια πραγματική ζωή.
Δίνουμε τη ζωή μας για αξίες, για να είμαστε ίσοι με εσάς.
Θυσιάζουμε τους πιο άξιους συμπολίτες μας, είναι τρομακτική η αντίσταση.
Η Ουκρανία θα τα ξεπεράσει όλα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, και η ευρωπαϊκή επιλογή για εμάς είναι πολύ σημαντική.
Θα ήθελα να συνεχίσετε να μας ακούτε» είπε  ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι εκφράστηκε η βούληση από πλευράς Ουκρανίας να έρθει κοντά στην Ε.Ε., καθώς και ότι η Ευρώπη ενώθηκε απέναντι στη Ρωσία.
«Μαχόμαστε για τη χώρα μας, για τη γη μας» είπε, ενώ τόνισε ότι παρά τις επιθέσεις, δεν θα σταματήσει η μάχη για την ελευθερία και κανείς δεν θα λυγίσει τους Ουκρανούς.
Ανέφερε ότι 16 παιδιά έχασαν χθες τη ζωή τους και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στοχεύει παιδιά, ενώ τόνισε ότι χωρίς την Ε.Ε. η Ουκρανία θα βρεθεί μόνη.
«Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας, ότι δεν θα μας εγκαταλείψετε.
Ότι είστε Ευρωπαίοι. Έτσι, η ζωή θα νικήσει τον θάνατο» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, με τους ευρωβουλευτές να τον χειροκροτούν όρθιοι κατά το κλείσιμο της ομιλίας του.

 

Shoigu (υπ.Άμυνας Ρωσίας): Συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία

Την θέση ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν έως ότου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Μόσχα διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergey Shoigu.
«Οι μονάδες του ρωσικού στρατού θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι» τόνισε ο Shoigu αναφέροντας πως ο απώτερος στόχος είναι η προστασία της Ρωσίας από την στρατιωτική απειλή της Δύσης.
«Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τη Ρωσία από τη στρατιωτική απειλή, που δημιουργείται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό λαό εναντίον της χώρας μας» υπογράμμισε ο Shoigu, αναφέροντας πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν προτίθενται να καταλάβουν το ουκρανικό έδαφος και ότι λαμβάνεται κάθε μέτρο για να σωθούν ζωές και να διατηρηθεί η ασφάλεια των ντόπιων αμάχων.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι όλα τα χτυπήματα στοχεύουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά έξυπνα όπλα» υποστήριξε ο Shoigu.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Andzej Duda.
Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αποχωρήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες.
«Η ρωσική επίθεση είναι εντελώς απαράδεκτη και διευκολύνεται από τη Λευκορωσία» επισήμανε ο Stoltenberg, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμφωνία
«Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αποσύρεις τις δυνάμεις της και να εμπλακεί με καλή τη πίστη στις διπλωματικές προσπάθειες» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.



map_1_1.JPG

Στρατεύματα και από την Άπω Ανατολή

Σημειώνεται πως το πρακτορείο Interfax μετέδωσε επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Όχι ΗΠΑ σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Jen Psaki αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή του μέτρου.
Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της, πράγμα που θα σήμαινε απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε» τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Έκλεισε τα Στενά η Τουρκία


Εν τω μεταξύ, σε ένα ακόμα «χτύπημα» κατά της Ρωσίας προχώρησε και η Τουρκία, η οποία επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, απαγορεύοντας την κυκλοφορία όλων των πολεμικών πλοίων, κάτι βέβαια που σημαίνει πως η Ρωσία αυτή τη στιγμή παραμένει μόνη της στη Μαύρη Θάλασσα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Erdogan υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή, η οποία ικανοποίησε τη Δύση, ελήφθη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία.
55_5.JPG

Απομονωμένος διεθνώς ο Putin, απειλεί τη δυτική βοήθεια 

Αν και διεθνώς απομονωμένος o Putin, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, προειδοποιεί με συνέπειες και με σκληρή απάντηση όποια χώρα προμηθεύει φονικά όπλα στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως ήδη η ΕΕ έχει συμφωνήσει στη διάθεση 450 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ενώ και το ΝΑΤΟ έχε διαμηνύσει ότι θα ενισχύσει την χώρα με αμυντικούς πυραύλους.

 

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, πιθανότατα αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου.
Στην πρώτη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών δεν πρόεκυψε κάτι θετικό ή κάποια πρόοδος όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky, η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συμφώνησαν να συνεχίσουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών τις επόμενες ημέρες, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Putin ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων με τον Dmitry Peskoν, εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου να υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς να γίνει κάποια εκτίμηση για αυτές τις συνομιλίες καθώς και ότι δεν επίκειται κάποια συνάντηση των προέδρων Putin - Zelensky.

Συνομιλία Putin - Macron και ... οι όροι


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επικοινωνία του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
H επικοινωνία τους διήρκεσε μιάμιση ώρα και όπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Putin επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 6η μέρα. 

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

 

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Πάνω από μισό εκατομμύριο οι πρόσφυγες

Πάνω από 500.000 Ουκρανοί φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων έχει καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία.
Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πάντως, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης