Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στο γεωπολιτικό ρίσκο στην Ουκρανία - Στο -0,3% ο S&P 500, o Dow -0,5%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στο γεωπολιτικό ρίσκο στην Ουκρανία - Στο -0,3% ο S&P 500, o Dow -0,5%
Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street…
Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο γεωπολιτικό ρίσκο που συνιστά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  
Ειδικότερα, από ό,τι φαίνεται, οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία είναι χαμηλές -αν και η ρωσική αντιπροσωπεία υποστηρίζει πως θέλει συμφωνία με το Κίεβο-, όμως ιδιαίτερα το «έξυπνο χρήμα» τηρεί στάση αναμονής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,5%, στις 33.892 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησει -0,24%, στις 4.373 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq βρέθηκε σε θετικό έδαφος, στο +0,4%, 13.751 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου, εκτοξεύτηκε στις 31 μονάδες
φασδφδσαφσδασφαδσφαδφσδασφαδσφδασαφδ.JPG

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν έξι αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους της Fed το 2022, ούτως ώστε να έρθει το τελικό επιτόκιο στο 1,5%, προτού αυξηθούν περαιτέρω το 2023. 
Οι πληθωριστικές πιέσεις πάντως δεν αποκλείεται να ενισχυθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, λόγω του ράλι των τιμών στην ενέργεια, δίνοντας οριστικό τέλος στο αφήγημα των κεντρικών τραπεζών για παροδικό πληθωρισμό.

Στο ταμπλό, η Nasdaq Inc και η Intercontinental Exchange Inc ανέστειλαν προσωρινά τις συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών με έδρα τη Ρωσία που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια τους, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τους, μεταδίδει το Reuters.
Η αναστολή οφείλεται σε ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών καθώς τα χρηματιστήρια ζητούν περισσότερες πληροφορίες μετά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.
Οι εισηγμένες στο Nasdaq μετοχές που δεν διαπραγματεύονται είναι οι Nexters, HeadHunterGroup, Ozon Holdings, Qiwi και Yandex και στο NYSE οι Cian, Mechel και Mobile TeleSystems.
Ξεχωριστά, η OTC Markets Group, η οποία παρέχει πληροφορίες για τις τιμές σε σχεδόν 10.000 εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σε χρεόγραφα ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία και τον αντίκτυπο στη διαπραγμάτευση των Αμερικανικών Αποθετηρίων Τίτλων (ADR).
Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ ενώθηκαν με τους συμμάχους στην Ευρώπη και τον Καναδά για να αποκλείσουν ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT.
Το σύστημα συνδέει περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές. 
Παράλληλα, ισχυρές απώλειες κοντά στο 4,14% για τη JP Morgan Chase και κατά 2,53% για τη Goldman Sachs στον Dow. «Ράλι» 7,48% για την Tesla ενώ η Apple στηρίχθηκε και στους τρεις δείκτες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Citigroup ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συνολική της έκθεση σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ήταν 5,4 δισ. δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 5,5 δισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το άνοιγμα των 5,4 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύει το 0,3% του ενεργητικού της τράπεζας το 2021.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκτόξευσαν τις τιμές πετρελαίου.
Το Brent κέρδισε 3,2% και επέστρεψε πάνω από τα 100 δολ. στα 101,10 δολ., και η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «άλμα» 4,4% στα 95,72 δολ.
Παράλληλα, οι επενδυτές στράφηκαν και στον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.
Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.900 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης