Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλές προσδοκίες για τις πρώτες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας μετά την εισβολή

Χαμηλές προσδοκίες για τις πρώτες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας μετά την εισβολή
Για 5η ημέρα συνεχίζονται οι μάχες στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για τις πρώτες συνομιλίες που θα έχουν σήμερα Δευτέρα 28/2, πέμπτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες πρόκειται να συναντηθούν στην περιοχή Gomel, στο Πριπιάτ, στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας.
Με τις μάχες να συνεχίζονται για 5η συνεχόμενη ημέρα τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky να υποστηρίζει πως οι επόμενες 24 ώρες είναι οι πλέον καθοριστικές για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, είναι προφανές πως κανείς δεν περιμένει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από αυτές τις πρώτες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.

Διαπραγματεύσεις ή διπλωματικό θέατρο;

Άλλωστε η Μόσχα έχει καταφερθεί με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της σημερινής κυβέρνησης στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για «συμμορία τοξικομανών και ακροδεξιών» ενώ έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να δει την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας με την κυβέρνηση Zelensky.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών, αν και υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba υπογράμμισε πως «μέχρι να αρχίσουν οι συνομιλίες, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες» καθώς και ότι «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης από το έδαφος μας».
«Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε αυτή τη συνάντηση.
Αλλά ας προσπαθήσουμε, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που θα έχει αμφιβολία, ότι εγώ ως πρόεδρος, δεν έκανα ότι μπορούσα για να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία» είπε ο Zelensky.
Πάντως, δεν λείπουν και οι κρυφές ελπίδες για μια κάποια πρώτη συμφωνία ή διευθέτηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κατάπαυση του πυρός.

Ποιοι θα συμμετάσχουν

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Vladimir Medinsky, ο οποίος ήδη βρίσκεται στη Λευκορωσία.
Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι τόσο από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας όσο και από την προεδρία.
Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Λευκορωσίας, Aleksander Lukashenko και αφού είχε προηγηθεί σχετικό τελεσίγραφο από τη Μόσχα προς το Κίεβο.
Ο πρόεδρος Lukashenko έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια της ουκρανικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης