Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στρατηγική τιμών πετρελαίου και κυρώσεων ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας: Η φαινομενική αντίφαση

Στρατηγική τιμών πετρελαίου και κυρώσεων ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας: Η φαινομενική αντίφαση
Αλλά δεδομένης της αντίφασης μεταξύ της διαπραγμάτευσης των τιμών και της στρατηγικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κάποια πλευρά πρέπει να κάνει λάθος

Οι φαινομενικές αντιφάσεις είναι τα πιο συναρπαστικά φαινόμενα στις αγορές εμπορευμάτων και σε άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας προβληματισμό στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αλλά και ανησυχία για τις τιμές.
Πριν ακόμη ενταθεί η κρίση στην Ουκρανία, οι δείκτες των τιμών του πετρελαίου έδειχναν μια εξαιρετικά υπό πίεση αγορά, με την παραγωγή να υπολείπεται επίμονα από την κατανάλωση, τα αποθέματα χαμηλά και να αναμένεται περαιτέρω πτώση.

Η εισβολή της Ρωσίας και η επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση έχουν κάνει τις επενδυτικές τράπεζες να αναμένουν ότι η αγορά θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς η παραγωγή και οι εξαγωγές διακόπτονται.

Ήδη το Brent πλησίασε τα 100 δολάρια σημειώνοντας αύξηση 11 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 1990 μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Ο συνδυασμός των κλιμακούμενων τιμών άμεσης παράδοσης και μιας απότομης πτώσης στην πώληση και διάθεση συνάδει με μια αγορά που αναμένεται να υποστεί συνέπειες σε μεγάλο βαθμό από την περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων.

Ωστόσο, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τονίσουν ότι οι κυρώσεις δεν θα αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κάτι που αύξανε τον πληθωρισμό συμπιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι κυρώσεις «δεν θα στοχεύουν τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εξαιρέσει συγκεκριμένα τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές «που σχετίζονται με την ενέργεια» από τις κυρώσεις.
Επομένως, είτε η αγορά υπερεκτιμά τις συνέπειες της κρίσης στην πραγματική διαθεσιμότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, είτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποτιμά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ή κάτι από τα δύο.

Εάν η άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι σωστή, οι τιμές spot και τα συμβόλαια, θα πρέπει να μειωθούν, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να ρέουν, αμβλύνοντας κάποιους τους φόβους για μια ύφεση λόγω της ανόδου των τιμών.

Εάν οι επενδυτές έχουν δίκιο, η διακοπή των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου (πραγματική ή απειλούμενη), πιθανώς ως αποτέλεσμα λανθασμένου υπολογισμού σχετικά με την κλιμάκωση, θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό και θα αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης.

Αλλά δεδομένης της αντίφασης μεταξύ της διαπραγμάτευσης των τιμών και της στρατηγικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κάποια πλευρά πρέπει να κάνει λάθος.
β1_1.jpg

β2_1.jpg

β3_1.jpg

β4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης