Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα απορρίπτει την λέξη «εισβολή» για την Ουκρανία και συνιστά... ψυχραιμία

Η Κίνα απορρίπτει την λέξη «εισβολή» για την Ουκρανία και συνιστά... ψυχραιμία
"Η Κίνα παρακολουθεί στενά την τελευταία κατάσταση. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί η έξοδος της κατάστασης εκτός ελέγχου", δήλωσε η  Hua Chunying, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

Η Κίνα απέρριψε να χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ως "εισβολή" και προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, παρόλο που συμβούλευσε τους πολίτες της εκεί να μείνουν στα σπίτια τους ή τουλάχιστον να λάβουν τις προφυλάξεις και να επιδεικνύουν... μια κινεζική σημαία εάν χρειαστεί να οδηγήσουν οπουδήποτε.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους την Πέμπτη 24/02 σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και αποβίβασαν στρατεύματα στις ακτές της, δήλωσαν αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης, αφού ο πρόεδρος Putin ενέκρινε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά.
"Η Κίνα παρακολουθεί στενά την τελευταία κατάσταση. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί η έξοδος της κατάστασης εκτός ελέγχου", δήλωσε η  Hua Chunying, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στη καθημερινή ενημέρωση μέσων ενημέρωσης στο Πεκίνο, η  Hua απέρριψε τον χαρακτηρισμό των δημοσιογράφων για τις ενέργειες της Ρωσίας.
"Αυτή είναι ίσως μια διαφορά μεταξύ της Κίνας και εσάς των Δυτικών. Δεν θα βιαστούμε να καταλήξουμε", είπε.
"Όσον αφορά τον ορισμό της εισβολής, νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο πώς βλέπουμε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Το ουκρανικό ζήτημα έχει άλλο πολύ περίπλοκο ιστορικό υπόβαθρο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην είναι αυτό που θέλουν όλοι να δουν."
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν μια στρατηγική εταιρική σχέση με στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ και δήλωσαν ότι δεν θα έχουν "απαγορευμένους" τομείς συνεργασίας".
Οι Αγώνες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.
Ο Xi και ο Putin ανέπτυξαν στενή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσαν την Κίνα, η οποία έχει μια συχνά διακηρυγμένη αρχή εξωτερικής πολιτικής της μη παρέμβασης, σε δύσκολη θέση, λένε οι ειδικοί.
Ερωτηθείς εάν ο Putin είχε πει στην Κίνα ότι σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία, ο Χούα είπε ότι η Ρωσία, ως ανεξάρτητη δύναμη, δεν χρειάζεται να ζητήσει τη συναίνεση της Κίνας.

www.bankingnews.gr 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης