Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και Ευρώπη συμφωνούν τι θα κάνουν αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, διαφωνούν όμως για όλα τα άλλα σενάρια

ΗΠΑ και Ευρώπη συμφωνούν τι θα κάνουν αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, διαφωνούν όμως για όλα τα άλλα σενάρια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σε συντονισμένες, αυστηρές κυρώσεις αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά διαφωνούν ως προς το θα κάνουν αν η Μόσχα εξαπολύσει κάποιου άλλου τύπου επίθεση
Σχετικά Άρθρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επεξεργαστεί λεπτομερή σχέδια για συντονισμένες, αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε καμιά συμφωνία ως προς το πώς θα αντιδράσουν αν η Μόσχα εξαπολύσει κάποιου άλλου τύπου επίθεση, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Αυτή η ασάφεια θα μπορούσε να επιβραδύνει την απώθηση που θα αντιμετωπίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εάν η Ρωσία επαναλάβει προηγούμενες τακτικές όπως αναγνωρίσιμες κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατεία παραπληροφόρησης ή ενισχυμένη υποστήριξη προς τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που μίλησαν στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία τους είπαν ότι υπήρξε κάποιος σχεδιασμός για διάφορα σενάρια π.χ. μια κυβερνοεπίθεσης που εκδηλώθηκε πράγματι στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, η οποία δεν έχει ακόμα συνδεθεί οριστικά πάντως με τη Ρωσία, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε καθαρή συναίνεση σε συντονισμένη δράση. Υπήρξε μια γενική συμφωνία ότι οι κυρώσεις θα είναι έτοιμες εντός 48 ωρών από την "εισβολή", αλλά τίποτα περισσότερο.
"Θα μπορούσατε να σκεφτείτε χιλιάδες σενάρια" που θα εκτελούσε η Ρωσία μέσα ή γύρω από την Ουκρανία, από τα οποία θα προέκυπτε το ερώτημα εάν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
"Αυτό αποτελεί μια καθαρά πολιτική συζήτηση σε τελική ανάλυση", ανέφερε.

Γερμανία

Η Γερμανία, βασικός σύμμαχος στην οργάνωση μιας συντονισμένης απάντησης, δεδομένων των ισχυρών εμπορικών δεσμών της με τη Ρωσία, έχει υποστηρίξει σκληρά τόσο δημόσια όσο και κεκλεισμένων των θυρών, μια προσέγγιση "στρατηγικής ασάφειας" απέναντι στη Ρωσία. 

Και παρά τις συζητήσεις για ένα "μεγάλο" πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι πιο στενοί φίλοι της Ρωσίας στο μπλοκ - Ουγγαρία, Ιταλία και Αυστρία - κατανοούν ότι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εάν υπάρξει ρωσική στρατιωτική επίθεση.
Η υπερβολική εστίαση στο σενάριο μιας φυσικής εισβολής έχει αποσπάσει την προσοχή από άλλες ενδεχόμενες μη τυπικές πολεμικές απειλές, και αντανακλά τις διαφορές μεταξύ των συμμάχων σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε μη στρατιωτικές ενέργειες, δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος.
Κι ενώ η Σουηδία έχει καταθέσει κάποιες προτάσεις που περιλαμβάνουν εναλλακτικά σχέδια δράσης σε περίπτωση που ο Putin δεν επιτεθεί ποτέ, μειώσει μάλιστα τα επίπεδα των στρατευμάτων του αλλά τα διατηρήσει στα σύνορα με την Ουκρανία, ασκώντας πιέσεις στην ουκρανική οικονομία και εξαπολύοντας περιστασιακές κυβερνοεπιθέσεις, τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ δεν έχουν καμία διάθεση να διερευνήσουν αυτά τα σενάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης