Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ο Μητσοτάκης στη σκιά της ουκρανικής κρίσης – Σημαντικές συναντήσεις

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ο Μητσοτάκης στη σκιά της ουκρανικής κρίσης – Σημαντικές συναντήσεις
Από σήμερα Παρασκευή 18/2 έως την Κυριακή 20/2 η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
Σχετικά Άρθρα

Στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανίας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα Παρασκευή 18/2 στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει μια σειρά από σημαντικές διπλωματικές συναντήσεις και επαφές.
Όπως αναφέρεται, ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών με επικεφαλής τον Γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Lindsey Graham.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία, όπου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ το περιφερειακό σχήμα 3+1 παίρνει σάρκα και οστά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ μαζί με τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021.

Συνάντηση με Gantz

Επιπλέον, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σε αυτήν πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να επιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ η συζήτηση θα επικεντρωθεί τόσο στις διεθνείς εξελίξεις όσο και στην συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Επαφές για τα Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama, με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacevski και με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Vjosa Osmani με κύριο αντικείμενο την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Συνάντηση και με το γερμανικό CDU

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CDU/CSU) και πρόεδρο του CDU, Friedrich Merz.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως θα είναι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Merz υπό την νέα ιδιότητα του δεύτερου ως αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης (CDU/CSU) και προέδρου του CDU.
Οι δύο άνδρες αναμένεται να εστιάσουν στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του CSU Markus Soeder.
Το βράδυ, ο κ.Μητσοτάκης θα μιλήσει σε πάνελ μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi και με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht με θέμα «stemming the illiberal tide: The Global challenge of eroding democracy» ( «Ανακόπτοντας την Αντιδημοκρατική Παλίρροια: Η παγκόσμια πρόκληση Διάβρωσης της Δημοκρατίας»).

Η Διάσκεψη

Με τη συμμετοχή πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αναλυτών και ακαδημαϊκών διεξάγεται από σήμερα Παρασκευή 18/2 έως την Κυριακή 20/2 η 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, με φυσική παρουσία έπειτα από δύο χρόνια, όμως περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων και εκδηλώσεων.
Στο επίκεντρο της φετινής Διάσκεψης θα βρίσκονται η κρίση στην Ουκρανία, θέματα κυβερνοασφάλειας, καινοτομίας στην άμυνα και μετανάστευσης.
Στη Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Στη φετινή Διάσκεψη δεν συμμετέχει αξιωματούχος από τη Ρωσία, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zacharova, η Μόσχα θεωρεί ότι η διοργάνωση «έχει χάσει την αντικειμενικότητά της» καθώς όπως είπε, έχει εξελιχθεί «σε ατλαντικό φόρουμ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης