Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: "Βουτιά" -2% στις τιμές λόγω Ιράν - στα 92.97 δολάρια το βαρέλι το Brent

Πετρέλαιο:
Με πτώση 2% έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αναφορές περί προόδου στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενίσχυσαν το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προμήθειες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
"Καθώς οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν μπαίνουν στο τελικό στάδιο, επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία, οι εξαγωγές της χώρας πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 500.000 βαρέλια σε έξι μήνες και κατά 1 εκατ. βαρέλια σε 12 μήνες", τόνισαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets σε σημείωμά τους.
Όπως μετέδωσε το Reuters, οι εκπρόσωποι των κρατών που μετέχουν στις συνομιλίες αναφέρουν ότι έχει διευθετηθεί μεγάλο μέρος του κειμένου, αλλά παραμένουν ακολουθήσει το Ιράν μόλις εγκριθεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα μέρη, με πρώτο από αυτά τον περιορισμό του εμπλουτισμού από το Ιράν στο 5%, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Reuters. Επίσης προβλέπει την αποδέσμευση περίπου 7 δισ. δολαρίων από ιρανικά κεφάλαια που είναι δεσμευμένα σε τράπεζες της Νότιας Κορέας, καθώς και την απελευθέρωση δυτικών κρατουμένων από στο Ιράν.
Παράλληλα, βεβαίως οι αγορές παρακολουθούν την κλιμάκωση της έντασης γύρω από το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
Σε αυτό το πλαίσιο κλίμα, το πετρέλαιο Brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,84 δολάρια υποχωρώντας κατά 1,94% και φτάνοντας στα 92,97 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικάνικο αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,90 δολάρια ή κατά 2%, φτάνοντας στα 91,76 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του Brent εκτινάχθηκε κατά 50% το 2021, ενώ του WTI αυξήθηκε κατά 60%, εξαιτίας της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης αφού είχε μεσολαβήσει μια περίοδος πολύ μεγάλης πτώσης της ζήτησης και των τιμών πετρελαίου, ως συνέπεια της πανδημίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης