Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα στο ενεργειακό ρίσκο λόγω Ουκρανίας - Το βασικό και το ακραίο σενάριο

Moody's: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα στο ενεργειακό ρίσκο λόγω Ουκρανίας - Το βασικό και το ακραίο σενάριο
Ο οίκος εκτιμά ότι το ρίσκο είναι υψηλό όσον αφορά την ενέργεια λόγω της υψηλής εξάρτησης από τη Ρωσία, αλλά χαμηλό όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και το εμπόριο
Σχετικά Άρθρα
Ο κίνδυνος σημαντικών πιέσεων στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών από την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι χαμηλός, εκτιμά σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, εκτός εάν η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί και σε άλλες χώρες.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος εκτιμά ότι το ρίσκο είναι υψηλό όσον αφορά την ενέργεια λόγω της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία, αλλά χαμηλό όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και το εμπόριο.
Η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα σημαίνει ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι πιθανό να αποτελέσει το κυρίαρχο κανάλι μέσω του οποίου οι οικονομίες της Ευρώπης θα επηρεαστούν από μια σύγκρουση, σημειωνει η Moody's, αν και ορισμένες χώρες είναι επίσης ευάλωτες σε διαταραχές του εμπορίου και σε κινδύνους ασφάλειας, ειδικά σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Εκτεθειμένη ενεργειακά η Ελλάδα, αλλά περιορισμένος ο πιστωτικός αντίκτυπος

Σύμφωνα με τη Moody's, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Ελλάδα (stable Baa3) είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε διαταραχές στον εφοδιασμό με ρωσική ενέργεια, κυρίως σε φυσικό αέριο.
Ενώ η Αυστρία έχει σταματήσει να δημοσιεύει πληροφορίες για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της ανά χώρα προέλευσης για λόγους εμπιστευτικότητας, οι διαθέσιμοι αριθμοί από τη Eurostat μέχρι το 2013 δείχνουν ότι περίπου το 60% των συνολικών αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.
Ωστόσο, τα χαμηλότερα μερίδια εξάρτησης της Αυστρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιορίζουν τους σχετικούς κινδύνους.
Στον αντίποδα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Και οι δύο χώρες εισάγουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους (73% και 82% της συνολικής ακαθάριστης εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας, αντίστοιχα).
Για την Ελλάδα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου. 
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Αυστρία να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους, είναι εξαιρετικά περιορισμένος, όπως και ο πιθανός πιστωτικός αντίκτυπος.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο ζήτημα της ενέργειας, σε περίπτωση μίας σύγκρουσης Ουκρανίας - Ρωσίας, αλλά ο κίνδυνος είναι χαμηλός, όσον αφορά τα θέματα εμπορίου και ασφάλειας.
asdfsfdasdafsdfa.JPG
Δεν θα υπάρξει ένοπλη σύρραξη


«Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας θα σταματήσουν πριν από μια ξεκάθαρη στρατιωτική σύγκρουση», ανέφερε η Moody's σε έκθεσή της για τον ευρύτερο αντίκτυπο της κρίσης.
«Και ο κίνδυνος εμφάνισης σημαντικών πιστωτικών πιέσεων είναι χαμηλός, εκτός εάν μια τέτοια σύγκρουση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί σε μία σύγκρουση πέρα ​​από την Ουκρανία».
Ο οίκος εκτιμά ότι οι χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις πιέσεις της ενέργειας, του εμπορίου και της ασφάλειας, αλλά ότι αυτοί οι κίνδυνοι αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις τρέχουσες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τους.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα.
Η Ρωσία παρέχει το 38% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, το 26% του αργού πετρελαίου της και το 46% των στερεών καυσίμων της, όπως ο άνθρακας, αναφέρει η Moody's.
Οποιαδήποτε κίνηση της Μόσχας να μειώσει αυτές τις προμήθειες για να αποκτήσει πολιτική μόχλευση ή ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις θα «έχει σημαντικές επιπτώσεις», ειδικά καθώς η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καλύτερη περίπτωση, καλύπτει μόνο περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης.
«Ακόμα και μια σχετικά σύντομη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν ήδη εκτοξευθεί», ανέφερε η έκθεση.
Η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, επιβραδύνοντας τις οικονομίες και ενδεχομένως αυξάνοντας τα επίπεδα χρέους.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα θα επιβαρύνουν επίσης τα δημόσια οικονομικά.
Οι πιέσεις θα εντείνονταν εάν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα στήριξης όπως ανώτατα όρια τιμών (κόστος ενέργειας) ή επιδοτήσεις», πρόσθεσε η Moody's.
moodys.jpg
Το ακραίο σενάριο μίας γενικευμένης σύρραξης

Ο μεγάλος κίνδυνος, ωστόσο, θα ήταν να εμπλακούν και άλλες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Σε ένα πολύ απίθανο και ακραίο σενάριο, ένα ξέσπασμα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες της ΕΕ που είναι γειτονικές τους», σημειώνει η Moody's, σημειώνοντας τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας και της ιστορίας των τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία.
«Αν και απίθανο, εν μέρει λόγω της μόνιμης παρουσίας των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις πιο εκτεθειμένες χώρες της ΕΕ, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα πιστωτικά τους προφίλ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης