Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sawers (πρώην αρχηγός MI6): Δεν αποφάσισε ποτέ εισβολή στην Ουκρανία ο Putin - Υπερέβαλε η Δύση

Sawers (πρώην αρχηγός MI6): Δεν αποφάσισε ποτέ εισβολή στην Ουκρανία ο Putin - Υπερέβαλε η Δύση
Έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού και αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία αναφέρει ο Sawers
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin δεν είχε αποφασίσει ποτέ να εισβάλλει στην Ουκρανία διατύπωσε ο πρώην αρχηγός της ΜΙ6, των μυστικών υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, John Sawers, εκφράζοντας μια τελείως διαφορετική άποψη από αυτή που διατυπώνει η βρετανική κυβέρνηση τόσο μέσω του πρωθυπουργού Boris Johnson όσο και των υπουργών Εξωτερικών, Liz Truss και Άμυνας, Ben Wallace.
Η βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενη μάλιστα στοιχεία από τις μυστικές της υπηρεσίες, υποστήριζε όλο το προηγούμενο διάστημα πως ήταν εξαιρετικά πιθανή μια ρωσική εισβολή ενώ ακόμα και τώρα που μέρος των ρωσικών στρατευμάτων έχει αποχωρήσει από την ουκρανική μεθόριο, επιμένει ότι η απειλή παραμένει.
«Δε νομίζω ότι ο πρόεδρος Putin είχε αποφασίσει ποτέ να εισβάλλει στην Ουκρανία, και πραγματικά, πιστεύω ότι αυτή θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη κίνηση για εκείνον» αναφέρει ο Sawers, επισημαίνοντας πως «ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής και αιματηρής ρωσικής εισβολής, αν και δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός όσο υποστήριζαν δυτικές κυβερνήσεις, έχει υποχωρήσει».

Σημαντικά κέρδη για τη Ρωσία

Πάντως ο πρώην επικεφαλής της ΜΙ6 εκτιμά ότι από αυτή την κλιμάκωση στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αποκομίσει κέρδη.
«Πιστεύω πως η Ρωσία εξέρχεται από αυτήν την υπόθεση με σοβαρά κέρδη» αναφέρει ο Sawers, υποστηρίζοντας πως επανέφερε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας ασφάλειας.
«Οι Ουκρανοί ένιωσαν φόβο και οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν πόσο εξαρτώμενοι είναι από το ρωσικό φυσικό αέριο
Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο ο Πρόεδρος Putin πάντα θα προηγείται σε αυτήν την υπόθεση, ενώ ακόμα διατηρεί διάφορες στρατιωτικές επιλογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία» επισημαίνει ο Sawers.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης