Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Πληθωρισμός 5,5% τον Ιανουάριο 2022 - Υψηλά 30 ετών

Βρετανία: Πληθωρισμός 5,5% τον Ιανουάριο 2022 - Υψηλά 30 ετών
Η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μέχρι τις αρχές του 2024
Οι βρετανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 30 ετών τον περασμένο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,5%, από 5,4% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αμετάβλητος με τον ρυθμό του Δεκεμβρίου, αλλά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί γύρω στο 7,25% τον Απρίλιο, 3όταν θα τεθεί σε ισχύ μια αύξηση 54% στους ρυθμισμένους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, πιέζοντας σκληρά τα νοικοκυριά.

Εκτός στόχου τουλάχιστον έως τις αρχές του 2024

Η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μέχρι τις αρχές του 2024, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ταχύτερα.
Η BoE έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές από τον Δεκέμβριο - στο 0,5% από 0,1% - και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στο 0,75% ή 1% στις 17 Μαρτίου μετά την επόμενη συνεδρίαση της BoE.
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που ωθούσε τον βρετανικό πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αν και τα παγκόσμια προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με την πανδημία έχουν αυξήσει την τιμή και πολλών άλλων αγαθών.
«Τα ρούχα και τα υποδήματα έδωσαν ώθηση στον πληθωρισμό αυτόν τον μήνα και παρόλο που υπήρχαν ακόμη οι παραδοσιακές μειώσεις των τιμών, ήταν η μικρότερη πτώση του Ιανουαρίου από το 1990, με λιγότερες πωλήσεις από πέρυσι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, Grant Fitzner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης