Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πώς ασφαλίζονται στο επικουρικό ΤΕΚΑ δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί

Πώς ασφαλίζονται στο επικουρικό ΤΕΚΑ δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, στο νέο επικουρικό ταμείο υπάγονται οι εργαζόμενοι χωρίς προηγούμενη απασχόληση, ασφάλιση, προϋπηρεσία
Σχετικά Άρθρα

Στην υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. υπάγονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τακτικοί και μετακλητοί, λειτουργοί του Δημοσίου καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που αναλαμβάνουν από 01/01/2022 και εφεξής για πρώτη φορά εργασία / ή διορίζονται στο Δημόσιο Τομέα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, στο νέο επικουρικό ταμείο υπάγονται οι εργαζόμενοι χωρίς προηγούμενη απασχόληση, ασφάλιση, προϋπηρεσία, εφόσον υφίσταται μέχρι την ημερομηνία αυτή, υποχρέωση υπαγωγής της εν λόγω κατηγορίας τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α.
Κατά συνέπεια, τα πρόσωπα αυτά υπάγονται στο Τ.Ε.Κ.Α αντί της υπαγωγής τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α.
Διευκρινίζεται ότι, εργαζόμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία από 01/01/2022, αλλά έχουν προηγούμενη απασχόληση στο Εξωτερικό, γιατί έχουν εργαστεί είτε σε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει Διμερή Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης ή σε Τρίτη χώρα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.
Περιπτώσεις εργαζομένων που διορίζονται στο Δημόσιο από 01/01/2022 και εφεξής, οι οποίοι είχαν κάνει πρακτική άσκηση στο παρελθόν πχ. για την απόκτηση του πτυχίου τους ΤΕΙ και ασφαλίστηκαν για τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος 1%, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.
Εξαιρέσεις από την ασφάλιση στο ΤΕΚΑ

  • Εξαιρούνται της υπαγωγής στο Τ.Ε.Κ.Α κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπου δεν προβλέπεται υπαγωγή τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e - Ε.Φ.Κ.Α.( τ. ΕΤΕΑΕΠ ) είτε γιατί υπάγονται σε επικουρικά Ταμεία εκτός του e - Ε.Φ.Κ.Α. (π.χ. διορισμός από 01/01/2022 Ενστόλων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής τους π.χ. στο ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ κ.λπ.) είτε γιατί δεν προβλέπεται για την κατηγορία των υπαλλήλων αυτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καμία επικουρική ασφάλιση γενικότερα ( π.χ. Φορείς για τους οποίους δεν υπάρχει επικουρική ασφάλιση για το προσωπικό τους).
  • Περιπτώσεις εργαζομένων που διορίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι από 01/01/2022 στο Δημόσιο, οι οποίοι προγενέστερα ασφαλίστηκαν ως μη μισθωτοί/ ελεύθεροι επαγγελματίες, ευνόητο είναι ότι, δεν υπάγονται από 01/01/2022 στην υποχρεωτική ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. καθόσον δεν θεωρούνται νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι υφίσταται ασφάλιση στο Κλάδο Σύνταξης μέχρι την 31/12/2021 με την ιδιότητα ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερθέντα, στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. υπάγονται προαιρετικά, μετά από σχετική αίτησή τους οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί του Δημοσίου, κλπ. εφόσον έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και εφεξής.
Οι εν λόγω κατηγορίες ασφαλισμένων μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του νέου Ταμείου υποβάλλοντας αίτηση κατά το χρονικό διάστημα από 01/01/2023 έως 31/12/2023.
Επίσης, στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται προαιρετικά μετά από αίτησή τους, και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35 ο) έτος της ηλικίας τους.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι, σε όλες τις περιπτώσεις προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. των δημοσίων υπαλλήλων, λειτουργών του Δημοσίου κλπ. από την έναρξή της και εφεξής διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών

Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης Τ.Ε.Κ.Α. παραμένουν τα ίδια με αυτά που ισχύουν για τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e - Ε.Φ.Κ.Α (τ. ΕΤΕΑΕΠ) αντίστοιχα.Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί του Δημοσίου, κλπ. καταβάλλουν τις ίδιες εισφορές για την επικουρική τους ασφάλιση, είτε υπάγονται στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e- Ε.Φ.Κ.Α. είτε στο Τ.Ε.Κ.Α. Συγκεκριμένα:
6_85.JPG
Βάση Υπολογισμού εισφορών ΒΑΕ

Ασφαλισμένοι που καταβάλλουν πρόσθετες εισφορές βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για κύρια ασφάλιση, καθόσον απασχολούνται σε εργασίες ή ειδικότητες οι οποίες ανήκουν, βάσει διατάξεων είτε του πρώην Δημοσίου είτε του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, θα καταβάλλουν και στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του άρθρου 5 Ν.4225/2014, όπως ισχύει, πρόσθετες εισφορές περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ποσοστού 2% (αναλυόμενες σε 1,25% για τον ασφαλισμένο δημόσιο υπάλληλο και 0,75% για τον εργοδότη ΔΗΜΟΣΙΟ) επί της ίδιας βάσης υπολογισμού με αυτή που λαμβάνεται υπόψη για κύρια ασφάλιση.
7_60.JPG
Ειδική εισφορά ΟΤΑ

Το μόνιμο προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α. ) Α' Βαθμού το οποίο απασχολείται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο στις αναφερόμενες εργασίες υπόκεινται από τον διορισμό ή τη μονιμοποίησή τους στις ειδικότητες που αναφέρονται ανωτέρω, στην καταβολή πρόσθετης ειδικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση 2% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 0,75% στον εργοδότη ΔΗΜΟΣΙΟ και 1,25% στον ασφαλισμένο δημόσιο υπάλληλο).
8_43.JPG
Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών

Για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων και των εργοδοτών δημοσίου ορίζεται μηνιαίως στο ποσό των 6.500,00 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο από την 1/1/2023 έως 31/12/2024 κατ' έτος. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσό των ασφαλιστέων αποδοχών παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Από 1/1/2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται κατ' έτος κατά το δείκτη μεταβολής μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8.
9_27.JPG
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης