Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρέμει έναν πόλεμο στην Ουκρανία η Ευρώπη – Κρίσιμη η ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Τρέμει έναν πόλεμο στην Ουκρανία η Ευρώπη – Κρίσιμη η ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Οι εισαγωγές μέσω αγωγών της Ρωσίας -του μεγαλύτερου προμηθευτή στην περιοχή- αυξήθηκαν από περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2010 σε περισσότερα από 13 Bcf/d το 2020

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να ακολουθούν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας, αλλά ο μεγάλος τους φόβος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους υπάρχει.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου, τόσο μέσω αγωγών όσο και ως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), παρείχαν περισσότερο από το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) το 2020, έναντι 65% μια δεκαετία νωρίτερα.
Κατά το 2020, το φυσικό αέριο που εισήχθη στην περιοχή μέσω αγωγών αποτελούσε το 74% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου και το LNG αντιπροσώπευε το υπόλοιπο 26% των συνολικών εισαγωγών.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου με αγωγούς στην περιοχή προέρχονται από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν.
Οι εισαγωγές μέσω αγωγών της Ρωσίας -του μεγαλύτερου προμηθευτή στην περιοχή- αυξήθηκαν από περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) το 2010 σε περισσότερα από 13 Bcf/d το 2020 (έτος χαμηλής κατανάλωσης λόγω των επιπτώσεων που σχετίζονται με τον COVID-19).
Παρά την κατασκευή νέων αγωγών, οι εισαγωγές από τη Νορβηγία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 9 Bcf/ημέρα μεταξύ 2010 και 2020, καθώς η ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων στο τμήμα της Θάλασσας Μπάρεντς της νορβηγικής υπεράκτιας ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας ήταν ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τη μείωση από τα ώριμα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα.
Αν και οι εισαγωγές LNG αποτελούσαν περίπου το 26% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου, παρείχαν περίπου το 20% του συνόλου του φυσικού αερίου που παρέχεται στις χώρες της ΕΕ-27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.
Οι εισαγωγές LNG τείνουν να κυμαίνονται από έτος σε έτος—από χαμηλά από 3,6 Bcf/d το 2014 έως και 10,1 Bcf/d το 2019—ανάλογα με τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου, τη ζήτηση που οφείλεται στον κρύο καιρό και τη διαθεσιμότητα των προμηθειών.
Το μεγαλύτερο μέρος του LNG που παραδίδεται στην Ευρώπη προμηθεύεται μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων.
Ωστόσο, οι αυξανόμενοι όγκοι ευέλικτων προμηθειών LNG, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέβαλαν στις αξιοσημείωτες αυξήσεις των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη από το 2019 έως το 2021.
Η περιφερειακή παραγωγή διαδραμάτισε μικρότερο ρόλο στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία.

Που οφείλεται η μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη

Από το 2010 έως το 2020, η παραγωγή φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ-27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%, από 18 Bcf/ημέρα το 2010 σε 9 Bcf/ημέρα το 2020.
Αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της εξάντλησης των πόρων καθώς και των πρωτοβουλιών για την πλήρη κατάργηση της παραγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η περιφερειακή ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε γρήγορα μεταξύ 2010 και 2014 και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε κατά την πενταετία από το 2016 έως το 2020 σε περίπου 45 Bcf/ημέρα.
Το φυσικό αέριο που καταναλώνεται από τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό τομέα, όπου η αλλαγή καυσίμου είναι δύσκολη, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, με μέσο όρο 13,7 Bcf/ημέρα κατά την περίοδο 2010–2020.
Τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και η ηλεκτροδότηση μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου στον οικιακό και εμπορικό τομέα κατά μέσο όρο στα 17 Bcf/d το 2020.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε περισσότερο μεταξύ 2010 και 2014 ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ξεκινώντας το 2016, η κατανάλωση φυσικού αερίου στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της συστηματικής απόσυρσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλη την Ευρώπη και της απόσυρσης πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία ειδικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης