Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Μόσχα ο Scholz – Κρίσιμες επαφές με Putin για την αποτροπή πολέμου στην Ουκρανία

Στη Μόσχα ο Scholz – Κρίσιμες επαφές με Putin για την αποτροπή πολέμου στην Ουκρανία
Ο Scholz προειδοποίησε τη Ρωσία πως σε περίπτωση επίθεσης, θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που ΗΠΑ και Μ. Βρετανία προειδοποιούν πως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι θέμα ημερών – μάλιστα έχει δοθεί ως ημερομηνία εισβολή η αυριανή Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ακόμα και από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelenskyi -, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 15/2 στη Μόσχα, όπου θα έχει κρίσιμες επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Εφόσον τα παραπάνω σενάρια έχουν την οποιαδήποτε βάση, ο Scholz θα είναι ο τελευταίος ηγέτης που θα έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο Putin πριν την επίθεση που εκτιμάται πως μπορεί να βυθίσει την Ευρώπη σε μια σκληρή στρατιωτική σύγκρουση.
Υπό αυτά τα δεδομένα – είτε έχουν βάσει είτε ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας ή καλύτερα του προπαγανδιστικού και ψυχολογικού πολέμου που έχει στηθεί εδώ και εβδομάδες – η επίσκεψη Scholz είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, τουλάχιστον όπως παίζεται έως σήμερα.

Καρότο και μαστίγιο

Ο Scholz θα επιχειρήσει να αποτρέψει μια και καλή το σενάριο του πολέμου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας στον Ρώσο πρόεδρο ότι σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη τη Δύση απέναντι του αλλά και με πολύ σκληρές οικονομικές – και όχι μόνο – κυρώσεις.
Ωστόσο, θα επισημάνει στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος γνωρίζει ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου, πως είναι ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και της διπλωματίας για να βρεθεί μια λύση στις ανησυχίες που διατυπώνει η Μόσχα σχετικά με την ασφάλεια της.
Άλλωστε ο Scholz κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον πριν μερικές εβδομάδες φαίνεται πως συναίνεσε – έστω και σιωπηρά - στο αίτημα του προέδρου Biden πως σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το γερμανικό – ρωσικό project για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 τελειώνει.

Μήνυμα από το Κίεβο

«Εάν η Ρωσία παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ξέρουμε τι να κάνουμε.
Όμως είμαστε έτοιμοι για έναν σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας…
Κοινός μας στόχος είναι να αποφύγουμε μια κλιμάκωση» ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας από το Κίεβο όπου και συναντήθηκε χθες Δευτέρα 14/2 με τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyi.
Σε κάθε περίπτωση οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για μεγαλύτερα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των Scholz – Putin που με τη σειρά τους θα ήταν ικανά να στείλουν μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης, και μάλιστα την παραμονή της φημολογούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως η επίσκεψη Scholz στη Μόσχα δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου τους σημερινούς συσχετισμούς και ότι η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας θα παραμείνει ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης