Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ουκρανία χαλάει το αφήγημα ανάπτυξης του Mητσοτάκη για το 2022 και το σχεδιασμό για εκλογές το 2023

Η Ουκρανία χαλάει το αφήγημα ανάπτυξης του Mητσοτάκη για το 2022 και το σχεδιασμό για εκλογές το 2023
Mία ρωσοουκρανική σύρραξη, μπορεί να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς τη χώρα μας, από την οποία εξαρτιόμαστε σε ποσοστό πάνω από 40%
Σχετικά Άρθρα

Το ουκρανικό ζήτημα που συζητήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2022 εκτενώς σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως ως προς το ενεργειακό του κομμάτι, απασχόλησε ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό και στενοί του συνεργάτες τον είδαν προβληματισμένο.

Ακριβές συνέπειες

Φαίνεται ότι η εξέλιξη του μετώπου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης έχει συνέπειες στους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς η μη επίτευξη ειρήνης και η παρατεταμένη διένεξη στην περιοχή της Ουκρανίας επηρεάζει τα μέτωπα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης μέσα στο ελλαδικό χώρο.

Πανάκριβη βενζίνη και το φυσικό αέριο

Από την μία είναι ότι η ουκρανική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που κοντεύει να φτάσει τα 100 ευρώ το βαρέλι, εξέλιξη που θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα μας αφού έχουμε από τις υψηλότερες τιμές στην βενζίνη αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Από την άλλη, μέσα από μία ρωσοουκρανική σύρραξη, μπορεί να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς τη χώρα μας, από την οποία εξαρτιόμαστε σε ποσοστό πάνω από 40% και θα πρέπει αυτή την έλλειψη να την πάρουμε από αλλού, είτε από υγροποιημένο αέριο είτε από τον αγωγό ΤΑP που έρχεται από το Αζερμπαιτζάν. Και μέσα από αυτή την διαδρομή και την αυξημένη ζήτηση, θα έχουμε και άλλες αυξήσεις.

Παρατείνεται ο πληθωρισμός για όλο το 22, εκτροχιάζεται ο προυπολογισμός

Όπως γίνεται κατανοητό, η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση θα επιτείνει για μήνες ακόμα την ακρίβεια και τις πληθωριστικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Η χώρα μας, ως έχουσα πολύ σοβαρό ζήτημα με το χρέος, δεν θα μπορεί να απορροφά συνέχεια τις αυξήσεις των τιμών με πακέτα επιδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Αν το ΥΠ.ΟΙΚ –πέρα από τα 1,5 δις ευρώ το 2021- για κάθε μήνα του 2022 χρεώνεται 400-500 εκατ. ευρώ για πακέτα στήριξης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό του έτους.
Δεν βάζουμε στην εξίσωση και τον ολοένα αυξημένο κόστος δανεισμού από τις αγορές…

Τα μηνύματα της κοινωνίας λένε ότι δεν θα γίνει ανεκτός ένας δεύτερος ακριβός χειμώνας

Όλα αυτά χαλάνε τον βασικό μότο του Πρωθυπουργού για μία άκρως αναπτυξιακή χρονιά το 2022 η οποία, μάλιστα, θα διαμοιραστεί και στον πολίτη ξεχωριστά.
Το χειρότερο είναι ότι αυτή η παρατεταμένη ανασφάλεια θέτει σε ορατό κίνδυνο τον κεντρικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το 2023.
Οι επιλογές Μαξίμου θα έχουν την χώρα για χρόνια ενεργειακά εξαρτώμενη
Έχει ήδη πάρει τα μηνύματα της κοινωνίας ότι κανένας δεν θα αντέξει άλλον έναν χειμώνα με ενεργειακή κρίση.
Ενεργειακά η χώρα είναι ακάλυπτη.
Κανένα πρότζεκτ δεν προχώρησε για να είμαστε ανεξάρτητοι ενεργειακά, ούτε ο Eastemed, ούτε ο EuroAfrica, ούτε φυσικά η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη αποφασίστηκε την χειρότερη χρονική στιγμή. Στην σύσκεψη εχθές στο Μαξίμου για πρώτη φορά αναφέρθηκε η δυνατότητά μας να ενεργοποιήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες.
Η δυσαρέσκεια από την πανδημία που υποτίθεται θα εξαλειφθεί σιγά σιγά από την ερχόμενη Τετάρτη 16/2 όπου θα αποφασιστεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα αντικατασταθεί με την δυσαρέσκεια της ακρίβειας και των ακριβών καυσίμων.
Και αν συνεχιστεί το μέτωπο στην Ουκρανία, θα είναι και εκείνη διαρκείας.
Όλα αυτά θα τα χρεωθεί η κυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης