Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που τελειώνουν 20/2

HΠΑ: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που τελειώνουν 20/2

Εκατέρωθεν διπλωματικοί διαξιφισμοί με τις ΗΠΑ και το Λονδίνο να καλλιεργούν το κλίμα έντασης

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία συγκεντρώνει ακόμη περισσότερα στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία και μπορεί να εισβάλλει ανά πάσα στιγμή, ίσως και πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσαν οι ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2021.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, έδωσε σκληρή απάντηση στη δυτική διπλωματία, επισημαίνοντας ότι οι απαντήσεις που εστάλησαν αυτή την εβδομάδα από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ στα αιτήματά της για την ασφάλεια έδειχναν «ασέβεια».
Εικόνες από εμπορικό δορυφόρο που δημοσιεύθηκαν από ιδιωτική αμερικανική εταιρεία έδειξαν ότι αναπτύσσονται πρόσθετα ρωσικά στρατεύματα σε διάφορες θέσεις κοντά στην Ουκρανία.

Ο Biden κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία

Απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία, ο πρόεδρος Joe Biden είπε ότι δεν θα στείλει στρατεύματα για τη διάσωση των Αμερικανών πολιτών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
«Τα πράγματα θα μπορούσαν να βγουν εκτός ελέγχου γρήγορα», δήλωσε ο Biden στο NBC News. Ο Biden επρόκειτο να πραγματοποιήσει τηλεφωνική σύνοδο κορυφής την Παρασκευή για να συζητήσει την κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς και τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, των ΗΠΑ επισκεπτόμενος την Αυστραλία, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, και για να είμαστε σαφείς, ακόμη και πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».
Οι αγώνες του Πεκίνου τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.
«Με απλά λόγια, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικά σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης και νέες ρωσικές δυνάμεις να φτάνουν στα ουκρανικά σύνορα», είπε ο Blinken.
Καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κρίση βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, η Ιαπωνία και η Ολλανδία κάλεσαν επίσης τους πολίτες τους την Παρασκευή να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία.

Ιαπωνία και Ολλανδία καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα αποσυρθεί από το Κίεβο και θα μετακινηθεί μακριά από τα ρωσικά σύνορα στο Lviv στα δυτικά της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία και αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη γειτονική Λευκορωσία και ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα αρνείται ότι έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αναφέρει ότι μπορεί να αναλάβει "στρατιωτικο-τεχνική δράση", χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με αυτό, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η δέσμευση του ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος του και να αποσύρει κάποιες δυνάμεις του από την Ανατολική Ευρώπη.
Η Δύση απάντησε ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα της Μόσχας δεν είναι αυτά από τα οποία πρέπει να αρχίσει ο διάλογος.
Η δυτική συμμαχία, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έδωσαν κοινή απάντηση στη Μόσχα, εκ μέρους των κρατών μελών τους, τα οποία είπαν ότι συμφώνησαν να μιλήσουν με μια φωνή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όμως δήλωσε την Παρασκευή ότι ήθελε ξεχωριστές απαντήσεις από κάθε χώρα και χαρακτήρισε προσβλητική τη συλλογική απάντηση:
«Ένα τέτοιο βήμα πρέπει να θεωρηθεί ένδειξη διπλωματικής αγένειας και ασέβειας προς το αίτημά μας».
Αρκετές δυτικές χώρες εξαπέλυσαν διπλωματικές πιέσεις αυτή την εβδομάδα για να πείσουν τη Ρωσία να υποχωρήσει, αλλά η Μόσχα τις απέκρουσε, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες παραχωρήσεις στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron που επισκέφθηκε τον Putin τη Δευτέρα και χλευάζοντας ανοιχτά τη Βρετανίδα Υπουργό Εξωτερικών Liz Truss που βρέθηκε στο Μόσχα την Πέμπτη.

Αμερικανικός δορυφόρος αναφέρει νέα συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων σε δυτική Ρωσία, Λευκορωσία, και Κριμαία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Maxar Technologies με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί τη συγκέντρωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, είπε ότι οι εικόνες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη έδειξαν μεγάλη ανάπτυξη νέων στρατευμάτων, οχημάτων και πολεμικών αεροσκαφών σε διάφορες θέσεις στη δυτική Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
Η Ρωσία λέει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις στο έδαφός της όπως κρίνει σκόπιμο και ότι αυτό δεν αποτελεί εξωτερική απειλή.
Οι δυτικές χώρες ως επί το πλείστον εκφράστηκαν με ομοφωνία απειλώντας με οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά έχουν εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις ως προς την αμεσότητα της απειλής.
Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να συμβεί εντός των ημερών.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Jonhson χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες ως την πιο επικίνδυνη στιγμή στη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες.
Ο Γάλλος Macron αντίθετα, είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά ότι επιθυμεί αλλαγές στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις ασφαλείας.

Ρωσία: Η Δύση διαδίδει ψέματα περί σχεδίου εισβολής στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία για να εξαπολύσει μεγάλη εισβολή, η οποία πιθανότατα θα αρχίσει με αεροπορική επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης