Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πρώτη φορά στέλεχος της Goldman δικάζεται σε αμερικάνικο δικαστήριο για το σκάνδαλο της Μαλαισίας

tags :
Για πρώτη φορά στέλεχος της Goldman δικάζεται σε αμερικάνικο δικαστήριο για το σκάνδαλο της Μαλαισίας

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερη σκάνδαλα στην ιστορία της Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Αρχίζει την επόμενη εβδομάδα σε αμερικάνικο δικαστήριο η δίκη του πρώην στελέχους  της Goldman Sachs που κατηγορείται ότι βοήθησε στην υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής εκτιμάται ότι μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα απάντησε στον κίνδυνο  διαφθοράς.
Ο Roger Ng, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Goldman στη Μαλαισία, θα είναι το πρώτο και πιθανότατα το μοναδικό πρόσωπο που θα δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της Wall Street.
Το πρώην αφεντικό της Ng, Timothy Leissner, το 2018 αναγνώρισε την ενοχή του για κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, ενώ μια θυγατρική της Goldman το 2020 αναγνώρισε την ενοχή της για συνωμοσία για παραβίαση νόμου κατά της δωροδοκίας.
Ο Ng δήλωσε αθώος σε τρεις κατηγορίες για  ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση νόμου κατά της δωροδοκίας. Η δίκη θα αρχίσει τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν.
Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Ng και ο Leissner δεν ακολούθησαν τα εσωτερικά πρωτόκολλα συμμόρφωσης της Goldman. Αλλά οι δικηγόροι του Ng λένε ότι ο ίδιος δεν έφερε καμιά ευθύνη για ότι έγινε και ότι ο Leissner τον ενέπλεξε ψευδώς, για να μειώσει τη δική του ποινή.
Ο Leissner, πρώην πρόεδρος της Goldman στη Νοτιοανατολική Ασία, δεν έχει καταδικαστεί ακόμη.

Η Goldman έχει αναγνωρίσει την ενοχή της

Νομικοί κύκλοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο Ng θα δυσκολευτεί να πετύχει την αθώωσή του, καθώς οι εισαγγελείς πιθανότατα θα δείξουν στους ενόρκους email και διαδικτυακές συνομιλίες που θα επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του, καθώς και οικονομικά στοιχεία που θα δείχνουν ότι επωφελήθηκε από την υπόθεση.
Οι κατηγορίες εναντίον του Ng, αφορούν την υπεξαίρεση ποσού  4,5 δις. δολαρίων στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2014 από το 1Malaysia Development Berhad, ένα ταμείο που ξεκίνησε το 2009 από τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Najib Razak, για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λένε οι εισαγγελείς, η Goldman κέρδισε 600 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές για να βοηθήσει την 1MDB να πουλήσει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα.
Όμως ο Ng, ο Leissner και ένας Μαλαισιανός μεσάζων ονόματι Jho Low συμφώνησαν  να πληρώσουν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους στη Μαλαισία και στο Άμπου Ντάμπι για να κερδίσουν την επιχείρηση για την Goldman, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Η Goldman Sachs το 2020 πλήρωσε πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επέστρεψε 600 εκατομμύρια δολάρια ως  παράνομα κέρδη και συμφώνησε η θυγατρική της στη Μαλαισία να δηλώσει ένοχη ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου ως μέρος μιας συμφωνίας, γνωστής ως συμφωνία αναστολής  ποινικής δίωξης (DPA), με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης