Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ο «Ολλανδός» και η «κροκόδειλος της Wall Street» που έκλεψαν crypto αξίας 4,5 δισ. δολ. - Το τολμηρό σχέδιο

Ο «Ολλανδός» και η «κροκόδειλος της Wall Street» που έκλεψαν crypto αξίας 4,5 δισ. δολ. - Το τολμηρό σχέδιο
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι τα Bitcoin που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης του 2016 στάλθηκαν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ελέγχεται από τον Lichtenstein και στη συνέχεια σε ένα που ελέγχεται από το ζευγάρι, μέσω ενός περίπλοκου σχεδίου ξεπλύματος

Μια σύγχρονη εκδοχή των Bonnie και Clyde με φόντο την εποχή των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την αμερικανική δικαιοσύνη. Εκείνη χαρακτήριζε τον εαυτό της ως «Ο κροκόδειλος της Wall Street» και «Razzlekhan», μια σουρεαλίστρια καλλιτέχνιδα και ράπερ με τατουάζ στα χέρια.
Ο κόσμος όμως κατέρρευσε γύρω της, όταν αυτή και ο σύντροφός της συνελήφθησαν από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη και κατηγορήθηκαν για ένα σοβαρό έγκλημα: πως εκμεταλλεύτηκαν κλεμμένα Βitcoin, η αξία των οποίων σήμερα φτάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Heather Morgan 31 ετών (φωτ.) και ο σύντροφός της Ilya Lichtenstein, 34 ετών, συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνωμοσίας για ξέπλυμα 119.754 Bitcoin.
Το ψηφιακό νόμισμα, λένε οι αρχές, προήλθε από το χακάρισμα του Bitfinex το 2016, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που ανήκει στην iFinex Inc.
Σε μια πρώτη εμφάνιση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν το απόγευμα της Τρίτης, η Morgan φορούσε ένα λευκό φούτερ με κουκούλα.
Ο Lichtenstein, που ακούει στο ψευδώνυμο «Ολλανδός», εμφανίστηκε φορώντας τζιν και ένα γκρι πουκάμισο. Δεν έκαναν δηλώσεις.
Οι δικηγόροι τους -έχουν χωριστό συνήγορο- ανέλαβαν τον Τύπο.
Η δίκη θα διεξαχθεί τελικά στην Ουάσιγκτον.

Η δίκη 

Ο δικαστής επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, ορίζοντας το ποσό στα 3 εκατ. δολάρια για τη Morgan και ζητώντας από τους γονείς της να βάλουν το σπίτι τους ως collateral. Για τον Lichtenstein, το ποσό είναι 5 εκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση ζήτησε αρχικά από τον δικαστή να μην τους επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Καθένας αντιμετωπίζει την πιθανότητα φυλάκισης έως 20 χρόνια, επομένως έχουν το κίνητρο να διαφύγουν, είπε ένας εισαγγελέας στον δικαστή.
Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια. Ή 10. Ή ίσως και πέντε, γράφει το Bloomberg. Το τολμηρό σχέδιο του ζευγαριού, όπως παρουσιάστηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές, καθώς και ο τρόπος ζωής του, που υποτίθεται ότι εξασφάλιζε το σχέδιο, μοιάζει προσαρμοσμένο αποκλειστικά στην εποχή μας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι τα Bitcoin που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης του 2016 στάλθηκαν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ελέγχεται από τον Lichtenstein και στη συνέχεια σε ένα που ελέγχεται από το ζευγάρι, μέσω ενός περίπλοκου σχεδίου ξεπλύματος. Τότε άξιζαν 71 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα η αξία τους αντιστοιχεί σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς έκτοτε οι τιμές του Bitcoin έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Εξ αυτών βέβαια crypto αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακτήθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι δεν κατηγορείται ότι αυτό έκανε την επίθεση στο ανταλλακτήριο.
Μέχρι την Τρίτη, η Morgan και ο Lichtenstein ζούσαν ζωές φτιαγμένες για τα social media.
Ο Lichtenstein φάνηκε να στοχεύει στην τόνωση της καριέρας της μελλοντικής συζύγου του ως Razzlekhan, καλλιτέχνη που ειδικεύεται στο κολάζ, στη γλυπτική, στη ζωγραφική και στο σχέδιο μόδας. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Lichtenstein είπε ότι σχεδίαζε την πρόταση γάμου γύρω από «μια παράξενη, δημιουργική καμπάνια μάρκετινγκ πολλαπλών καναλιών».
Αυτή η καμπάνια περιείχε αφίσες και ψηφιακές διαφημίσεις που «αιχμαλώτιζαν την ουσία του Razzlekhan: σουρεαλιστική, μυστηριώδης, ανατριχιαστική και σέξι».
Η Morgan, από την πλευρά της, ανέβαζε single και μουσικά βίντεο στο YouTube. Στο τραγούδι της το 2019, "Versace Bedouin" το χαρακτήρισε έναν «ύμνο για αταίριαστους και περίεργους».
Ως «Κροκόδειλος της Γουόλ Στριτ», σχεδίαζε επενδυτικές στρατηγικές, αποκαλώντας τον εαυτό της ριψοκίνδυνη κερδοσκόπο που ήταν «πονηρή σαν αλιγάτορας». Ήταν επίσης ενεργή TikToker. Σε ένα από τα βίντεό της, ασχολήθηκε με τις λεγόμενες meme stocks.
Ο Tarun Chitra και η Ruthie Nachmany, συνιδρυτές της σειράς ηχείων NYC Salon, θυμούνται τη συνάντηση που είχαν με τη Morgan στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 2019. Τους είπε ότι είχε μόλις πετάξει πρώτη θέση από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια γεύματος σε ένα γαλλικού τύπου μπιστρό στο κέντρο της πόλης.
«Στην πραγματικότητα εξεπλάγην που ήξερε τόσα πολλά για τα κρυπτονομίσματα», θυμάται ο Chitra.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης