Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εφιαλτική πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 120 δολ. - Ριζική αλλαγή στην οικονομία εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία

Εφιαλτική πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 120 δολ. - Ριζική αλλαγή στην οικονομία εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία
Αν και η Μόσχα απορρίπτει τις πληροφορίες περί επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία, έχει μεταφέρει στα σύνορα περίπου 130.000 στρατιώτες, τανκς, πυραύλους ακόμα και φιάλες αίματος
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει σίγουρα τα 120 δολ. ανά βαρέλι και η παγκόσμια οικονομία θα αλλάξει ραγδαία εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, εξέφρασε ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής, David Roche.
Αν και η Μόσχα απορρίπτει τις πληροφορίες περί επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία, έχει μεταφέρει στα σύνορα περίπου 130.000 στρατιώτες, τανκς, πυραύλους ακόμα και φιάλες αίματος. Το Κρεμλίνο ζητά να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά αποχωρήσουν οι δυνάμεις της στρατιωτικής συμμαχίας από την Ανατολική Ευρώπη.

Αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές

Μιλώντας στο CNBC, ο Roche αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ρωσίας ως «το φάντασμα στο δωμάτιο», που έχει τη δυνατότητα να διαταράξει μαζικά τις παγκόσμιες αγορές.
«Πιστεύω ότι αν γίνει εισβολή στην Ουκρανία και επρόκειτο να επιβληθούν κυρώσεις που είτε εμπόδιζαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε μηχανισμούς συναλλάγματος κλπ., είτε που την εμπόδιζαν να εξάγει τα εμπορεύματά της, είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο ή άνθρακα, νομίζω εκείνη τη στιγμή θα βλέπατε σίγουρα τις τιμές του πετρελαίου στα 120 δολάρια το βαρέλι», είπε ο ίδιος.
Την Κυριακή (6/2/2022), ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, προειδοποίησε ότι μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει «ανά πάσα στιγμή».

Υποτιμούν τις συνέπειες

Ακόμη και προεξοφλώντας τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ο Roche προέβλεψε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε εκτεταμένες οικονομικές συνέπειες. Προειδοποίησε ότι πολλοί παράγοντες της αγοράς υποτιμούν τις πιθανές συνέπειες της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Η καλύτερη εικασία μου είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές αντιμετωπίζουν τον Putin ως μουσική υπόκρουση, κάτι που είμαι σίγουρος ότι ο Putin δεν θα συμφωνούσε», είπε o Roche μιλώντας στο CNBC.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν o Putin κάνει «κάτι δραματικό για την Ουκρανία», οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι πιθανό να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και το outlook για την παγκόσμια οικονομία θα «αλλάξουν ριζικά».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης