Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σοκάρουν οι 24.322 νεκροί της covid στην Ελλάδα – Θυσία οι Απόκριες για το Πάσχα – Τι αποφάσισαν οι ειδικοί

Σοκάρουν οι 24.322 νεκροί της covid στην Ελλάδα – Θυσία οι Απόκριες για το Πάσχα – Τι αποφάσισαν οι ειδικοί
Στο τραπέζι είναι και το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των θεατών στα γήπεδα
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για μια εύθραυστη αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα, κάτι που εν πολλοίς συνεπάγεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμα να έρθει, ο προβληματισμός για τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων παραμένει.
Για ένα ακόμα 24ωρο χθες Τρίτη 8/2 καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 θάνατοι, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 24.322 από την έναρξη της πανδημίας.
Πρόκειται για αριθμούς που πραγματικά σοκάρουν, τη στιγμή που οι ειδικοί αδυνατούν να εξηγήσουν που οφείλεται αυτό το γεγονός.
Πολλοί μάλιστα να προτείνουν τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής που θα κληθεί να ερμηνεύσει το τι ακριβώς συμβαίνει με τη θνητότητα λόγω covid στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 9/2 προκειμένου αφενός να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα περιοριστικά μέτρα – σε ισχύ έως τις 14/2 – και αφετέρου ποια θα είναι η τύχη των εορταστικών εκδηλώσεων για τις Απόκριες.

Τι απεφάνθη η επιτροπή για μέτρα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεψαν ως φαίνεται στην επιτροπή των ειδικών να προχωρήσουν στην χαλάρωση των μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μόνο που αποφάσισαν να χαλαρώσει είναι ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση.
Έτσι από 6 άτομα αυξάνονται σε 8.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί είναι αρνητικοί στην διεξαγωγή των καρναβαλιών, στο να επιτραπούν όρθιοι στην διασκέδαση, ενώ εισηγούνται να μην αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα και να μείνει στο 10%.   
4_129.JPG
Σαρηγιάννης: Προτιμότερο να θυσιαστούν οι Απόκριες για ένα πιο χαλαρό Πάσχα

Την θέση πως θα ήταν προτιμότερο να θυσιαστούν οι Απόκριες για να έχουμε ένα πιο χαλαρό Πάσχα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως «θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».
Όπως τόνισε, η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο σχολίασε πως η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη.
«Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη.
Από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση για τους υψηλούς θανάτους

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε σχετικά με το θέμα της πραγματοποίησης των εορταστικών εκδηλώσεων για τις Απόκριες, πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.
Ερωτηθείσα για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες η κα.Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα».

Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε σε ένα Πάσχα που να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα

Την ανάγκη να φτάσουμε σε ένα Πάσχα που να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα μας επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα επέλθει κατόπιν σχετικής εισήγησης των ειδικών.
«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό, η αύξηση των κρουσμάτων, θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων.
Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε.
Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι στη σημερινή συνεδρίαση τους οι ειδικοί θα εστιάσουν στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα και στο τι θα αποφασιστεί για τη διεξαγωγή των Καρναβαλιών.
Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, τόνισε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Τέσσερα εκατομμύρια έχουν κάνει την αναμνηστική δόση

Όπως είπε, ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολείπονται 324.000.
«Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφερόμενος στη διασπορά του κορωνοϊού που συναντάται στα παιδιά, είπε ότι «είναι ελάχιστες οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό».
«Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε κι εμείς.
Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες.
Δεν τίθεται κίνδυνος.
Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό.
Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία.
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C» ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Τι συμβαίνει με τους θανάτους

Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, υπογράμμισε ότι αυτός είναι πολυπαραγοντικός.
«Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει να βλέπουμε τον αριθμό από την αρχή της πανδημίας έως τώρα, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού


Εξέπνευσε από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η μικρή παράταση στην χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είχε δοθεί λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.
Πλέον, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες, χωρίς να κάνουν την αναμνηστική δόση ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο.
Έτσι, οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και υπολογίζονται ότι είναι περίπου 300.000, θα μείνουν χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και δεν θα έχουν πρόσβαση όπου αυτά είναι απαραίτητά για την είσοδό τους, όπως στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, στα θέατρα, στα γυμναστήρια, ενώ για να προσέρχονται στην εργασία τους θα υποχρεώνονται σε διπλά εβδομαδιαία τεστ.
Σημειώνεται ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης και για τους μεν εμβολιασμένους απαιτείται να έχουν θετικό rapid test για να το εκδίδουν (το πιστοποιητικό νόσησης), ενώ για τους ανεμβολίαστους απαιτείται θετικό μοριακό έλεγχο PCR.

Αλλαγές για τους ταξιδιώτες στην είσοδο στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, αλλαγές ισχύουν από τη Δευτέρα 7/2 και για την είσοδο στην Ελλάδα.
Όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο έχει ισχύ 9 μηνών, δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μέτρο που αφορά τους εμβολιασμένους, ενώ για τους ανεμβολίαστους ισχύει ό,τι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.
Έως και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, όσοι ταξίδευαν προς την Ελλάδα  έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που να έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, η νέα ταξιδιωτική οδηγία αφορά επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.
Η νέα ΝΟΤΑΜ προβλέπει, άφιξη στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό:
α) εμβολιασμού με χρονική ισχύ 9 μηνών
β) νόσησης διάρκειας έως 180 ημερών είτε
γ) αρνητικού αποτελέσματος, PCR εντός 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών
Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.
Σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες θα απομονώνονται για 5 ημέρες.

Στους 24.322 οι νεκροί

Στους 24.322 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.889, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.090.383 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 399 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.392 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 108, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.322 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 524 (61.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 407 (77.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (22.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.106 ασθενείς.
Oι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή +16.48%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης