Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια χώρα θα... «παγώσει» εάν η Ρωσία κλείσει το φυσικό αέριο - Σε δεινή θέση Σκόπια, Φινλανδία, Βουλγαρία

Ποια χώρα θα... «παγώσει» εάν η Ρωσία κλείσει το φυσικό αέριο - Σε δεινή θέση Σκόπια, Φινλανδία, Βουλγαρία
Ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Κατάρ θέλει εγγυήσεις ότι το φυσικό αέριο που εκτρέπεται στην Ευρώπη δεν θα μεταπωληθεί
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ επεξεργάζονται μια στρατηγική για την αντικατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη ροή σε περίπτωση μιας αντιπαράθεσης με τις δυτικές δυνάμεις για την Ουκρανία, το Κατάρ δήλωσε ότι δεν βλέπει τρόπο να αντικαταστήσει την απαιτούμενη ποσότητα με εαυτό.
Όπως αναφέρει η Statista, εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin προσωπικά ή της χώρας του, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην ήπειρο λόγω της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, το οποίο φτάνει στην ήπειρο μέσω αγωγών.
Σύμφωνα με το Reuters, ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Κατάρ θέλει εγγυήσεις ότι το φυσικό αέριο που εκτρέπεται στην Ευρώπη δεν θα μεταπωληθεί και προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν την έρευνά τους σχετικά με τα συμβόλαια φυσικού αερίου του Κατάρ προκειμένου να γίνουν οι ίδιες τακτικός πελάτης – κάτι που θα μπορούσε να μετατοπίσει μόνιμα τις εξαρτήσεις από το φυσικό αέριο στο Ευρώπη.
Infographic: Which European Countries Depend on Russian Gas? | Statista

Στοιχεία από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας δείχνουν σε ποιες χώρες θα κινδύνευε περισσότερο ο ενεργειακός εφοδιασμός σε περίπτωση παγώματος του ρωσικού αερίου.
Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία εισάγει περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία λαμβάνει μόνο το ένα τέταρτο του εφοδιασμού της από τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Η μεγαλύτερη πηγή γαλλικού φυσικού αερίου ήταν η Νορβηγία, παρέχοντας το 35%.
Η Ιταλία θα είναι επίσης μεταξύ των πιο επηρεαζόμενων με εξάρτηση 46% από το ρωσικό αέριο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε διαφορετική θέση, αντλώντας το ήμισυ της προμήθειας φυσικού αερίου από εγχώριες πηγές και εισάγοντας κυρίως από τη Νορβηγία και επίσης το Κατάρ.
Η Ισπανία δεν είναι επίσης στη λίστα των μεγάλων πελατών της Ρωσίας, με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας να είναι η Αλγερία και οι ΗΠΑ.
Ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, συγκεκριμένα η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Μολδαβία.
Η εξάρτηση ήταν επίσης πάνω από το 90% της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία και τη Λετονία και στο 89% στη Σερβία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης