Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Παράταση στη χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κορωνοϊού ως τον Ιούνιο του 2023

Κομισιόν: Παράταση στη χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κορωνοϊού ως τον Ιούνιο του 2023
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως καταργούν τους περιορισμούς

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα (7.02.2022) ότι θα προτείνει την παράταση της χρήσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για έναν χρόνο ακόμη.  

Σε ανακοίνωσή της που ανάρτησε στον ιστότοπό της, η Κομισιόν ανέφερε: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID 19 κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Ιουνίου 2023» και συνέχισε:

«Ο ιός COVID-19 συνεχίζει να επικρατεί στην Ευρώπη και σε αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος μιας πιθανής αύξησης των λοιμώξεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων». 

«Η επέκταση του σχετικού Κανονισμού θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ όταν ταξιδεύουν μέσα στην ΕΕ, όπου τα κράτη μέλη διατηρούν σε ισχύ ορισμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν και συνέχισε: «Η Επιτροπή εγκρίνει την πρόταση σήμερα για να διασφαλίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη νομοθετική διαδικασία εγκαίρως πριν από τη λήξη του τρέχοντος Κανονισμού». 

Οι χώρες θα αποφασίσουν αν θα το χρησιμοποιήσουν ή όχι

Η απόφαση της Κομισιόν να παρατείνει τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού σημειώνεται τη στιγμή που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας, και άλλων ευρωπαϊκών χωρών εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Αγγλία, έχουν αρχίσει να καταργούν τα διάφορα περιοριστικά μέτρα κατά του covid 19, μεταξύ των οποίων και η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. 

Η Κομισιόν αναγνωρίζει βεβαίως στη δήλωσή της ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των χωρών αν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. 

«Οι αποφάσεις για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για τον COVID 19 σε κάθε χώρα προφανώς και θα ληφθούν από τις αρχές των κρατών μελών», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν, και προσθέτει: 


Στόχος να διευκολυνθούν τα ταξίδια

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δεν ορίζει ούτε απαγορεύει την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ σε κάθε χώρα για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή εστιατόρια», όταν όμως "ένα κράτος μέλος θεσπίζει σύστημα πιστοποιητικού COVID-19 για εγχώριους σκοπούς, πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ θα είναι επίσης πλήρως αποδεκτό για αυτούς τους σκοπούς". 

Πέρα από αυτό, η Κομισιόν ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη "να ευθυγραμμίσουν τις περιόδους ισχύος των εθνικών πιστοποιητικών covid 19 με την περίοδο  ισχύος που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια». 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, παρά τη χρήση των υγειονομικών πιστοποιητικών και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε πολλές από τις πληγείσες χώρες, τα κρούσματα COVID 19 παρουσίασαν μεγάλη αύξηση σε όλη την Ευρώπη, με την είσοδο του χειμώνα. 

Η χρήση του πιστοποιητικού δεν μειώνει τις μολύνσεις 

Επιπλέον, μια έρευνα που διεξήχθη πριν δυο μήνες στην Ισπανία ( δημοσιεύει η διαπεριφερειακή επιτροπή για την αντιμετώπιση του covid 19)  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης από τον COVID-19, καθώς και οι εμβολιασμένοι διέσπειραν τον ιό. Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και μια άλλη έρευνα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ισπανική μελέτη σημείωσε ότι η μόνη θετική επίπτωση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ότι «προειδοποιεί τους ανθρώπους πως  εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από την πανδημία και να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό, ιδίως των πιο επιφυλακτικών». 

Με άλλα λόγια, παρόλο που η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν επιτυγχάνει τον επισήμως δεδηλωμένο στόχο της - τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 – επιτυγχάνει τουλάχιστον να κρατά τους ανθρώπους στο φόβο και με διάθεση προς συμμόρφωση. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης