Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kazaks: Μην περιμένετε αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ έως τον Ιούλιο του 2022

tags :
Kazaks: Μην περιμένετε αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ έως τον Ιούλιο του 2022

Λιγότερο απαραίτητες οι αγορές στοιχείων ενεργητικού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, αλλά είναι απίθανο να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούλιο, όπως εκτιμούν οι επενδυτές, δήλωσε στο Reuters το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Martins Kazaks.

Οι επενδυτές ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ενώ και 10 χρόνια, μετά την συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης κατά την οποία η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και αναγνώρισε τους κινδύνους της αύξησης του πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο Kazaks, που είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου τον Ιούλιο επειδή προϋπόθεση γι αυτό θα ήταν η μείωση και η πλήρης αναστολή των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Δεν μπορούμε να μειώσουμε τόσο γρήγορα τις αγορές ομολόγων

«Η αύξηση του βασικού επιτοκίου τον Ιούλιο θα σήμαινε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα έπρεπε να μειωθούν με έναν απίθανα ταχύ ρυθμό», δήλωσε ο Martin Kazaks στο Reuters. «Αλλά συνολικά, στην παρούσα συγκυρία, ο τερματισμός του προγράμματος αγορών πριν τον Ιούλιο θα ήταν πολύ πρόωρη».
Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει από καιρό ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων «λίγο πριν» προχωρήσει στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων που είναι σήμερα στο -0,5% και η Lagarde και οι συνεργάτες της επιβεβαίωσαν αυτή τη δέσμευση τις τελευταίες ημέρες.
Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων πρόκειται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, αν και πηγές της τράπεζες δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό φέρει νωρίτερα τον τερματισμό τους, στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου.
Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στα επίπεδα ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο - υπερδιπλάσιο του στόχου 2% της ΕΚΤ - ο Kazaks δήλωσε ότι κι ο ίδιος ευνοεί την ανάληψη δράσης από μέρους της ΕΚΤ. "Αν δούμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ή ότι ενισχύεται περαιτέρω, αν δούμε ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, η κατεύθυνση είναι σαφής: μπορεί να δράσουμε νωρίτερα από ό,τι υποθέταμε στο παρελθόν», δήλωσε το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι μισθοί επί του παρόντος δεν έχουν αυξηθεί

Ο Kazaks σημείωσε ακόμη ότι οι μισθοί, ο βασικός μοχλός αύξησης των τιμών, επί του παρόντος δεν έχουν αυξηθεί. Παρόλα υπάρχει ισχυρός κίνδυνος να συνεχιστεί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, μειώνοντας την ανάγκη των μεγάλων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
«Με την ανάκαμψη της οικονομίας, τον πληθωρισμό στα παρόντα επίπεδα και τον ισχυρό κίνδυνο περαιτέρω ανόδου του, οι νέες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων γίνονται λιγότερο απαραίτητες», πρόσθεσε ο Kazaks.
Οπότε ο ίδιος τάσσεται υπέρ της χάραξης ενός νέου «οδικού χάρτη» που θα καθοδηγήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, προκειμένου να μην περιμένουν οι επενδυτές τα νέα από τις μηνιαίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε «επαναλαμβανόμενες κρίσεις» στην αγορά ομολόγων.

Αυξάνονται οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τη Δευτέρα, με τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις, λόγω του υψηλού χρέους των δύο αυτών χωρών.
Ο Kazaks δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πολιτική της ΕΚΤ προέρχεται από το σενάριο ενός πιθανού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Εάν ξεσπάσει πόλεμος, Θεός φυλάξει, θα επανεκτιμήσουμε το βασικό μας σενάριο και θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε.
Οι χρηματαγορές έχουν τιμολογήσει την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 15 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 40 μονάδες βάσης επιπλέον έως τον Δεκέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ σήμερα βρίσκεται κάτω του 0%, που σημαίνει ότι από το 2014 οι τράπεζες πληρώνουν για να "παρκάρουν" τις καταθέσεις τους της μιας μέρας στην ΕΚΤ.
Ο διοικητής της ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αγορές δεν πρέπει να «βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε κίνησης της ΕΚΤ, ενώ ο Σλοβάκος Peter Kazimir είπε ότι η ΕΚΤ «θα είναι σοφότερη τον Μάρτιο» όταν θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης